Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruskú légiu na strane Ukrajiny Moskva zakázala ako teroristickú

Na snímke ukrajinskí vojaci a trosky horiaceho vojenského nákladného auta na ulici v Kyjeve na Ukrajine, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Rusku je teraz jej činnosť zakázaná a jej príslušníkom a aj podporovateľom hrozia prísne tresty vrátane doživotného väzenia.

Moskva 16. marca (TASR) - Moskva vo štvrtok vyhlásila "Légiu Sloboda Rusku", vytvorenú z Rusov bojujúcich na strane Ukrajiny, za "teroristickú" organizáciu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

V Rusku je teraz jej činnosť zakázaná a jej príslušníkom a aj podporovateľom hrozia prísne tresty vrátane doživotného väzenia. Ruský najvyšší súd rozhodol na žiadosť generálneho prokurátora.

Légia bola vytvorená, "aby podkopala ústavné základy Ruska a zvrhla predstaviteľov krajiny, aj páchaním teroristických činov," napísal úrad generálneho prokurátora v odkazovej aplikácii Telegram.

"Légia Sloboda Rusku" vznikla na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022. Tvoria ju najmä dezertéri ruskej armády a ruskí a bieloruskí dobrovoľníci. Je súčasťou vojenských oddielov medzinárodných dobrovoľníkov, bojujúcich po boku ukrajinskej armády. Jej znakom je zaťatá päsť so slovami "Rusko" a "Sloboda".

Hovorca légie vystupujúci pod menom "Caesar" v rozhovore s novinármi AFP v januári povedal, že jednotka sa môže pochváliť "niekoľkými stovkami" Rusov. Dodal tiež, že niekoľko vojakov légie bojuje v Bachmute na východoukrajinskej frontovej línii, ktoré je už dlhé mesiace miestom krutých bojov.