Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ruský admirál vo výslužbe: Kursk sa potopil po zrážke s ponorkou NATO

Na archívnej snímke ponorka Kursk. Foto: TASR/AP

Ponorka Kursk sa potopila 12. augusta 2000 počas vojenského cvičenia v Barentsovom mori. Zahynulo všetkých 118 členov posádky.

Moskva 22. novembra (TASR) - Ruský admirál vo výslužbe Viačeslav Popov v pondelok vyhlásil, že príčinou havárie ruskej atómovej ponorky Kursk v auguste 2000 bola zrážka s ponorkou NATO. Informovala o tom agentúra AP.

Ponorka Kursk sa potopila 12. augusta 2000 počas vojenského cvičenia v Barentsovom mori. Zahynulo všetkých 118 členov posádky. Za príčinu nešťastia neskôr vyšetrovatelia určili výbuch torpéda na palube.

Popov bol v tom čase veliteľ ruskej Severnej flotily. V pondelkovom rozhovore pre agentúru RIA Novosti uviedol, že ponorka NATO do Kurska neúmyselne vrazila, keď ho sledovala a dostala sa k nemu veľmi blízko.

Táto ponorka bola takisto poškodená a vyslala núdzové volanie. Názov ponorky NATO admirál neuviedol a priznal, že na potvrdenie svojich tvrdení nemá dôkazy.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa k Popovovým tvrdeniam odmietol vyjadriť. Pripomenul však výsledky oficiálneho vyšetrovania, podľa ktorých výbuch spôsobilo palivo unikajúce z poškodeného torpéda.

Podľa oficiálnej verzie 12. augusta 2000 o 11.28 h moskovského času došlo kvôli úniku peroxidu vodíka, slúžiaceho ako pohon torpéda, k výbuchu torpéda. Ďalšia, dvojnásobne silnejšia explózia, nastala o 135 sekúnd neskôr.

Ruské média uvádzajú, že v danej oblasti Barentsovho mora boli v čase havárie Kurska pozorované dve americké a jedna britská ponorka, píše AP.

Moskva spočiatku dlho váhala s prijatím zahraničnej pomoci. Až 16. augusta požiadala o pomoc britskú a nórsku stranu. Hneď na druhý deň vyplávala z Nórska záchranná loď, ktorá dorazila na miesto havárie 19. augusta.