Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruský aktivista obviňuje z Nemcovovej vraždy čečenského lídra Kadyrova

Na archívnej snímke Iľja Jašin. Foto: TASR/AP

Ten obvinenia z vraždy Nemcova odmieta.

Moskva 23. januára (TASR) - Ruský opozičný aktivista Iľja Jašin zverejnil dnes správu, podľa ktorej bol do vraždy popredného kritika Kremľa Borisa Nemcova zapojený aj čečenský líder Ramzan Kadyrov. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa Jašina "niet pochybností" o tom, že Kadyrov skutočne stál za vraždou vodcu ruskej opozície, ktorého doposiaľ neznámy páchateľ zastrelil 27. februára 2015 v centre Moskvy.

Jašin uviedol, že ani pracovník Kadyrovovej bezpečnostnej služby, ktorý údajne Nemcova zastrelil, ani jeho spolupracovníci by nemohli konať bez Kadyrovho predchádzajúceho súhlasu. Kadyrov obvinenia z vraždy Nemcova odmieta a na základe oficiálneho vyšetrovania sa jeho vinu dokázať nepodarilo.

Dnešné Jašinovo vystúpenie prerušil bombový poplach. Ešte predtým neznámy protestujúci hodil na Jašina za hrsť imitácií dolárových bankoviek, čím chcel podľa AP naznačiť, že ruskú opozíciu podporujú Spojené štáty.

Ruská opozícia je už dlhší čas presvedčená o tom, že Nemcovovu vraždu si objednalo vedenie krajiny, keďže Nemcov bol ostrým kritikom prezidenta Vladimira Putina a krátko pred smrťou pripravoval na vydanie správu o účasti ruských vojakov v ozbrojenom konflikte na východe Ukrajiny.