Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ruský Ďaleký východ protestoval proti odvolaniu gubernátora Furgala

Gubernátor Chabarovského kraja Sergej Furgal odchádza do súdnej siene 10. júla 2020 v Moskve, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vodca ruskej opozície Alexej Navaľnyj protesty na Ďalekom východe podporil, pričom však upozornil, že demonštranti môžu dosiahnuť svoje ciele iba s podporou celej krajiny.

Chabarovsk 25. júla (TASR) - Nepovolené zhromaždenia a pochody na podporu zatknutého gubernátora Chabarovského kraja Sergeja Furgala konali sa v sobotu v mestách Chabarovsk, Vladivostok a Južno-Sachalinsk na ruskom Ďalekom východe. Informovala o tom agentúra Interfax.

Agentúra spresnila, že ľudia sa zhromaždili na hlavných námestiach a potom sa vydali na pochod ulicami miest.

Presné údaje o počte účastníkov nie sú k dispozícii a tie neoficiálne sa výrazne líšia - podľa úradov sa na akcii v Chabarovsku zúčastnilo okolo 6500 ľudí, zatiaľ čo proopozičné sociálne médiá informovali o asi 90.000 účastníkoch.

Novinári, ktorí dianie v tomto meste monitorovali, uviedli, že šlo jednoznačne o najmasovejšie podujatie od vypuknutia protestov.

Na poriadok počas zhromaždení dohliadala polícia, ktorá nijako nezakročila, aj keď akcie nie sú úradne povolené.

Výnos o Furgalovom odvolaní z funkcie podpísal ruský prezident Vladimir Putin 20. júla. Ako dôvod odvolania uviedol stratu dôvery. Za gubernátora Chabarovského kraja následne vymenoval Michaila Degťareva.

Furgal bol v noci na 9. júla zadržaný a prevezený do väzobnej väznice v Moskve, pretože je podozrivý zo zorganizovania jedného pokusu o vraždu a dvoch vrážd. Všetky prípady sa odohrali v rokoch 2004-05.

Po zverejnení správ o Furgalovom zadržaní vypukli na Ďalekom východe mohutné protivládne protesty a mítingy na podporu zadržaného exgubernátora. Účastníci protestov kritizujú aj rozhodnutie Kremľa vymenovať za gubernátora človeka, ktorý je síce Furgalovým straníckym kolegom, ale na Ďalekom východe doteraz nežil a nepozná jeho špecifiká.

Agentúra AFP poznamenala, že tieto demonštrácie patria k najmasovejším, aké Rusko zažilo za posledné roky.

Kremeľ sa tento týždeň vyjadril, že protesty "živia" "pseudoopoziční" aktivisti z iných oblastí Ruska.

Vodca ruskej opozície Alexej Navaľnyj protesty na Ďalekom východe podporil, pričom však upozornil, že demonštranti môžu dosiahnuť svoje ciele "iba s podporou celej krajiny".

Furgalovo zadržanie a súdny proces, ktorý sa má začať v septembri, vyvolali ostré protesty Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR), ktorej predseda Vladimir Žirinovskij tento týždeň prisľúbil, že ak bude Furgal uznaný za vinného, postará sa o to, aby dostal prezidentskú milosť.

Kritici tvrdia, že Furgalov prípad je politicky motivovaný a súvisí s jeho víťazstvom v gubernátorských voľbách v roku 2018, v ktorých veľkou väčšinou hlasov porazil kandidáta vládnucej strany Jednotné Rusko podporovanej Putinom.

Objavili sa tiež otázky, prečo Furgal nie je vyšetrovaný v Chabarovsku, ale v Moskve, a prečo vyšetrovatelia čakali tak dlho, kým ho obvinili.