Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruský diplomat: Neutralita Rakúska je podkopaná, nemôže byť mediátorom

Dym stúpa neďaleko armádnej budovy po ostreľovaní ruskej armády v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Poukázal na to, že rakúska vláda podporila všetky "protiruské sankčné opatrenia" Európskej únie.

Moskva/Viedeň 6. októbra (TASR) - Možnosť, že by Rakúsko zastávalo rolu sprostredkovateľa riešenia vojenského konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom, vylúčil v rozhovore s ruskou agentúru Ria Novosti zverejnenom vo štvrtok Oleg Ťapkin, šéf oddelenia ruského ministerstva zahraničných vecí, ktoré je zodpovedné za vzťahy okrem iného s Rakúskom. TASR informuje na základe správy agentúry APA.

"S poľutovaním musím konštatovať, že rakúska neutralita je v skutočnosti podkopaná," povedal Ťapkin. Poukázal na to, že rakúska vláda podporila všetky "protiruské sankčné opatrenia" Európskej únie. Predstavitelia Rakúska vrátane prezidenta Alexandra Van der Bellena mali viaceré vyhlásenia proti Rusku a zohrali úlohu pri "zinscenovanej kampani vyhosťovania ruských diplomatov".

"Akokoľvek sa oficiálni predstavitelia Rakúska snažia presvedčiť samých seba a tiež verejnosť o neotrasiteľnosti neutrality (Rakúska), fakty hovoria o opaku," povedal Ťapkin, ktorý bol podľa APA prinajmenšom ešte pred vypuknutím ruskej invázie na Ukrajinu považovaný za nástupcu súčasného ruského veľvyslanca vo Viedni Dmitrija Ľubinského.

Rusko v apríli oznámilo vyhostenie štyroch rakúskych diplomatov. Išlo o odvetné opatrenie za vyhostenie troch ruských diplomatov z veľvyslanectva vo Viedni a jedného z generálneho konzulátu v Salzburgu