Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ruský historik sa pokúsil o samovraždu

Popredný ruský profesor histórie na Petrohradskej štátnej univerzite a odborník na Napoleona Oleg Sokolov čaká na začiatok súdneho pojednávania v Petrohrade 11. novembra 2019. Sokolov sa priznal k vražde svojej mladej milenky a bývalej študentky. Vyšetrovateľom uviedol, že jej telo rozštvrtil. Foto: TASR/AP

Docenta na Štátnej univerzite v Petrohrade, zadržali 9. novembra v Petrohrade po tom, ako skočil do rieky Mojka, kde sa pokúšal ponoriť batoh s odrezanými ženskými rukami.

Moskva/Petrohrad 19. novembra (TASR) - Ruský historik Oleg Sokolov, obvinený zo zabitia svojej doktorandky, sa vo väzení pokúsil spáchať samovraždu. Podľa tlačovej agentúry Interfax to v utorok potvrdil jeho právnik Alexandr Počujev.

Počujev komentoval správy ruských médií, ktoré informovali, že Sokolov sa o samovraždu pokúsil minulý piatok počas rekonštrukcie trestného činu, keď mal predviesť, akým spôsobom zabil svoju študentku a rozrezal jej telo. Sokolov údajne využil, že mu policajti sňali putá a pokúsil sa poraniť dýkou.

Ruské médiá v utorok informovali, že v súvislosti s pokusom o samovraždu bolo Sokolovovi nariadené ďalšie psychiatrické vyšetrenie.

Olega Sokolova, docenta na Štátnej univerzite v Petrohrade, zadržali 9. novembra v Petrohrade po tom, ako skočil do rieky Mojka, kde sa pokúšal ponoriť batoh s odrezanými ženskými rukami. V jeho byte sa neskôr našlo aj ženské telo bez hlavy.

Historika následne hospitalizovali pre podchladenie. Počas výsluchu, ktorému sa podrobil v nemocnici na ďalší deň, sa k vražde priznal. Vysvetlil, že vražde prechádzala hádka zo žiarlivosti, pričom tvrdil, že mladá žena naňho zaútočila ako prvá, a to nožom. Uviedol, že konal v afekte.

V snahe zamiesť stopy po čine sa rozhodol telo rozrezať na časti a zbaviť sa ich. Zistilo sa, že Sokolov vynášal kusy tela mladej ženy zo svojho bytu postupne počas dvoch dní. K samotnej vražde došlo 7. novembra.

Ruské médiá informovali, že 24-ročná zavraždená sa so 63-ročným Sokolovom chcela rozísť a presťahovať sa do Moskvy.

Médiá tiež uviedli, že Sokolov v roku 2008 zbil inú ženu a vyhrážal sa jej zabitím, ale nikdy nebol obvinený.