Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ruský minister obrany Šojgu navštívil Mariupol

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Šéf ruského rezortu obrany vykonal v Mariupole inšpekciu pripravenosti už sprevádzkovaných zariadení a postup prác na budovách a stavbách vo výstavbe.

Kyjev 6. marca (TASR) - Ruský minister obrany Sergej Šjgu navštívil východoukrajinské mesto Mariupol, oznámilo v pondelok ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje podľa správ denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na agentúru Reuters a ruskú službu stanice BBC.

Šéf ruského rezortu obrany vykonal v Mariupole "inšpekciu pripravenosti už sprevádzkovaných zariadení a postup prác na budovách a stavbách vo výstavbe," uviedol ruský rezort. Zoznam objektov, ktoré Šojgu navštívil, zahŕňa napríklad zdravotnícke centrum alebo "novú mikroštvrť 12 päťposchodových rezidenčných budov".

Mariupol dobyli ruské sily vlani po niekoľkomesačnom obliehaní.

Podľa ruskej BBC sa ruský minister obrany nachádza v okupovaných častiach Ukrajiny už "tretí deň v poradí". Ruský rezort obrany totiž aj v sobotu informoval, že Šojgu vykonal "kontrolu veliteľského postu jedného z ruských oddielov smerom na juh Doneckej oblasti". Na tejto ceste ho sprevádzal veliteľ Východného vojenského okruhu generálporučík Rustam Muradov.

V nedeľu sa zase objavili správy, že absolvoval stretnutie s lídrami ďalších vojenských oddelov "v centrále spojenej skupiny ruských vojsk". Presné miesto Šojguovej cesty zverejnené nebolo.

Najvyšší vojenskí predstavitelia Ruska navštevujú frontovú líniu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu len sporadicky.