Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Prepustili zadržiavaných protiruských aktivistov i admirála Hajduka

Na archívnej snímke z 15. novembra 2013 ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP

Podľa ruského ministra bol Hajduk nútený plniť rozkazy svojich nadriadených a riadiť sa stanovami ozbrojených síl Ukrajiny.

Moskva/Sevastopol 20. marca (TASR) - Na Kryme dnes prepustili siedmich zadržiavaných protiruských a protivojnových občianskych aktivistov i príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl. S odvolaním sa na rozhlasovú stanicu Rádio Sloboda o tom informovala agentúra UNIAN.

K ich prepusteniu na slobodu a v niektorých prípadoch k výmene za zadržaných proruských aktivistov došlo v mestečku Čongar, spresnila agentúra Ukrinform.

Na slobodu sa dostal aj veliteľ ukrajinského námorníctva kontradmirál Serhij Hajduk, o ktorého prepustenie krymské úrady žiadal ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Podľa ruského ministra bol Hajduk nútený plniť rozkazy svojich nadriadených a riadiť sa stanovami ozbrojených síl Ukrajiny.

Agentúra Kryminform oznámila, že Hajduka zadržali v stredu predstavitelia prokuratúry mesta Sevastopol a predviedli ho na výsluch. Podľa zdrojov z prokuratúry zadržanie súviselo s Hajdukovým konaním, keď do jednotlivých posádok ukrajinských ozbrojených síl na Kryme "odovzdal nariadenie z Kyjeva použiť zbrane voči civilistom".

Hajduka zadržali po tom, ako opustil hlavný štáb ukrajinskej vojenskej flotily v Sevastopole, ktorý v stredu ráno obsadili účastníci proruského mítingu a dobrovoľníci miestnej domobrany. Spolu s Hajdukom štáb opustili aj ďalší ukrajinskí dôstojníci.

Po niekoľkých dňoch dnes prepustili aj syna ukrajinského poslanca Anatolija Hrycenka, ktorý sa zúčastnil na tzv. AutoMajdane - protestnej jazde kolóny áut z Kyjeva na Krym. Oslobodenie svojho syna Alexeja oznámil Hrycenko prostredníctvom svoje stránky na sieti Facebook.

Podľa UNIAN by na Kryme mali dnes oslobodiť ešte dvoch aktivistov. Situácia s nimi je však zatiaľ nejasná. Mladá novinárka, ktorá sa nedávno na Kryme stala obeťou únosu, je na slobode od stredy.

Dočasný prezident Ukrajiny, predseda parlamentu Oleksandr Turčynov dal v stredu predstaviteľom Krymu ultimátum, aby do stredy 20.00 h SEČ prepustili všetky zadržiavané osoby: príslušníkov armády i civilistov, a prestali s provokáciami.

V opačnom prípade pohrozil, že Kyjev prijme adekvátne opatrenia, vrátane technických a technologických, informovala tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa tlačovú službu dočasnej hlavy štátu.