Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Ruský minister prírodných zdrojov navštívil Severnú Kóreu

Členovia ruskej delegácie na čele s Alexandrom Kozlovom, ministrom prírodných zdrojov, prichádzajú na letisko Pchjongjang v Pchjongjangu v Severnej Kórei v utorok 14. novembra 2023. Foto: TASR/AP

KĽDR je v záverečnej fáze príprav na vypustenie špionážnej družice a zdá sa, že dostala technickú pomoc z Ruska.

Soul 15. novembra (TASR) - Ruská delegácia pod vedením ministra prírodných zdrojov Alexandra Kozlova navštívila Pchjongjang, uviedli v stredu severokórejské štátne médiá, zatiaľ čo tento politicky izolovaný štát oznámil nový pokrok vo svojom zakázanom programe balistických striel. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Kozlov pricestoval v utorok, keď sa americký minister obrany Lloyd Austin stretol v juhokórejskom Soule s predstaviteľmi členských štátov OSN, ktoré presadzujú prímerie z kórejskej vojny, a vyjadril obavy, že Čína a Rusko pomáhajú Severnej Kórei rozširovať jej vojenské kapacity tým, že umožňujú Pchjongjangu obchádzať sankcie uvalené zo strany OSN.

Rusko a Severná Kórea viedli rozhovory o ekonomike, vede a technike. Kozlov povedal, že Rusko chce rozvinúť "podstatnú spoluprácu" s KĽDR na základe dohôd, ktoré uzavreli ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un, keď sa v septembri stretli na ruskom Ďalekom východe.

Zmienil tiež "plnú podporu" Pchjongjangu Rusku v regionálnych aj medzinárodných otázkach.

KĽDR je v záverečnej fáze príprav na vypustenie špionážnej družice a zdá sa, že dostala technickú pomoc z Ruska. Severokórejské štátne médiá v stredu tiež informovali, že krajina úspešne vykonala statické testy "nového typu vysokoprúdových motorov na tuhé palivo" pre balistické rakety stredného doletu (IRBM).

Vojenskí analytici tvrdia, že rakety na tuhé palivo sa ľahšie a bezpečnejšie ovládajú a vyžadujú si menšiu logistickú podporu, vďaka čomu sa ťažšie odhaľujú a sú schopnejšie prežiť než zbrane na kvapalné palivo.

KĽDR tento rok otestovala svoju prvú medzikontinentálnu balistickú raketu (ICBM) na pevné palivo - najväčšiu kategóriu balistických rakiet -, a túto technológiu využíva aj v celom rade menších zbraní.

Severokórejský raketový program, ako aj jadrové zbrane, boli zakázané rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN, ktorá na krajinu uvalila sankcie. Washington obvinil Pchjongjang z dodávok vojenského vybavenia Rusku, ktoré ho použilo vo vojne s Ukrajinou, a Moskvu z poskytovania technickej vojenskej podpory pre KĽDR.

Severná Kórea a Rusko popreli akékoľvek zbrojné dohody, hoci ich lídri sa na septembrovom samite zaviazali k užšej vojenskej spolupráci.