Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ruský držiteľ Nobelovej ceny mieru by dal toto ocenenie Navaľnému

Na snímke ruský novinár a spoluzakladateľ nezávislých novín Novaja gazeta Dmitrij Muratov poskytuje rozhovor médiám po tom, ako získal Nobelovu cenu za mier za rok 2021 v Moskve 8. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Dmitrij Muratov, ktorého ocenili za boj za slobodu prejavu v Rusku, už po vyhlásení laureátov Nobelovej ceny mieru toto ocenenie venoval svojim šiestim kolegom, ktorí za slobodu obetovali svoj život.

Moskva 8. októbra (TASR) - Spoluzakladateľ ruských nezávislých novín Novaja gazeta Dmitrij Muratov, jeden z dvoch novinárov, ktorí v piatok získali Nobelovu cenu mieru za rok 2021, vyhlásil, že by toto ocenenie dal väznenému kritikovi Kremľa Alexejovi Navaľnému. Informovala o tom agentúra AFP.

"Hlasoval by som za osobu, na ktorú vsádzali i bookmakeri. Myslím si, že táto osoba má toho ešte veľa pred sebou. Hovorím o Alexejovi Navaľnom," povedal Muratov zástupcom médií.

Dmitrij Muratov, ktorého ocenili za boj za slobodu prejavu v Rusku, už po vyhlásení laureátov Nobelovej ceny mieru toto ocenenie venoval svojim šiestim kolegom, ktorí za slobodu obetovali svoj život.

Nobelovu cenu mieru získala okrem Muratova i filipínska žurnalistka Maria Ressová. Obaja boli ocenení za "svoje úsilie o ochranu slobody prejavu, ktorá je nevyhnutným predpokladom pre demokraciu a trvalý mier".

Na kombo snímke laureáti Nobelovej ceny mieru za rok 2021 novinár pochádzajúci z Ruska Dmitrij Muratov (vľavo) a filipínska žurnalistka Maria Ressová počas slávnostného oznámenia držiteľov Nobelovej ceny mieru za rok 2021 v Nobelovom inštitúte v Osle 8. októbra 2021.
Foto: TASR/AP


Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok popri gratulácii oceneným novinárom vyzval na celosvetové úsilie, čo sa týka ochrany slobodnej tlače. "Dovoľte nám znova zdôrazniť právo na slobodu tlače, uznať kľúčovú úlohu novinárov a zvýšiť úsilie na všetkých úrovniach s cieľom podporiť slobodné, nezávislé a rozmanité médiá," povedal šéf OSN novinárom.

"Nijaká spoločnosť nemôže byť slobodná a spravodlivá bez novinárov, ktorí dokážu vyšetrovať neprávosti, priniesť informácie k občanom, vyžadovať od lídrov zodpovednosť za svoje činy a hovoriť pravdu mocným," zdôraznil šéf OSN.

Guterres zároveň vyjadril znepokojenie nad narastajúcim počtom útokov voči médiám, novinárom i šíreniu dezinformácií vo svete.