Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ruský novinár Muratov vydražil svoju Nobelovu medailu

Dmitrij Muratov, šéfredaktor nezávislého denníky Novaja gazeta, po aukcii jeho 23-karátovej zlatej medaily Nobelovej ceny za mier za rok 2021 v Times Center, v New Yorku, 20. júna 2022. Foto: TASR/AP

Muratov vyhlásil, že získanie Nobelovej ceny "vám dáva príležitosť byť vypočutý".

New York 21. júna (TASR) - Dmitrij Muratov, ruský šéfredaktor nezávislého denníka Novaja gazeta, v pondelok vydražil zlatú medailu prislúchajúcu k jeho Nobelovej cene za mier za 103,5 milióna dolárov v prospech detí vysídlených dôsledkom vojny na Ukrajine.

Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Medaila bola predaná anonymnému telefonickému záujemcovi na aukcii v New Yorku, ktorú zorganizovala spoločnosť Heritage Auctions. Celý výťažok je podľa Muratovho priania určený na humanitárnu pomoc, ktorú sprostredkuje Detský fond OSN (UNICEF).

Muratov získal Nobelovu cenu za mier v roku 2021 spolu s filipínskou novinárkou Mariou Ressovou. Nórsky výbor ich ocenil "za úsilie o ochranu slobody prejavu, ktorá je predpokladom demokracie a trvalého mieru" v každej krajine.
Dmitrij Muratov, šéfredaktor nezávislého denníka Novaja Gazeta, hovorí počas aukcie svojej 23-karátovej zlatej medaily Nobelovej ceny za mier za rok 2021 v Times Center v New Yorku, 20. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Muratov vyhlásil, že získanie Nobelovej ceny "vám dáva príležitosť byť vypočutý". "Najdôležitejším posolstvom dnešného dňa je, aby ľudia pochopili, že prebieha vojna a my musíme pomôcť ľuďom, ktorí trpia najviac," uviedol Muratov, pričom poukázal najmä na deti v utečeneckých rodinách.

Muratov patril do skupiny novinárov, ktorí v roku 1993 založili denník Novaja gazeta. Tohto roku predstavovala Novaja gazeta jediné noviny, ktoré kritizovali domácu i zahraničnú politiku ruského prezidenta Vladimira Putina.

V marci, viac než mesiac po ruskej invázii na Ukrajinu, bola Novaja gazeta nútená pozastaviť svoju činnosť v Rusku, keďže Moskva prijala zákon, ktorý ukladá prísne tresty odňatia slobody pre každého, kto kritizuje toto vojenské ťaženie Kremľa.

Tlačené vydanie novín sa začiatkom mája vrátilo na pulty stánkov, tentoraz však v Lotyšsku a pod názvom Novaja gazeta Europe. Pripravujú ich redaktori týchto novín, ktorí utiekli do zahraničia. Periodikum je podľa redakcie dostupné aj v Estónsku.