Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ruský oligarcha Abramovič sa stal občanom Portugalska

Vlastník londýnskeho futbalového klubu FC Chelsea Roman Abramovič, archívne foto. Foto: TASR/AP

Abramovič mal získať portugalské občianstvo na základe zákona o naturalizácii. Podľa tohto zákona môžu portugalské občianstvo získať potomkovia sefardských Židov.

Lisabon 18. decembra (TASR) - Ruský miliardár a majiteľ futbalového klubu Chelsea Londýn Roman Abramovič sa stal občanom Portugalska. V sobotu o tom informovali spravodajský portál Meduza.io a agentúra Reuters, pričom informáciu potvrdil aj Abramovičov hovorca.

Ako prvý priniesol túto správu portugalský denník Público, podľa ktorého dostal Abramovič portugalské občianstvo na základe zákona o naturalizácii. Podľa tohto zákona môžu portugalské občianstvo získať potomkovia sefardských Židov.

To, či sú žiadatelia o občianstvo skutočne potomkami sefardských Židov, ktorí v minulosti žili na území Pyrenejského polostrova, preveruje skupina odborníkov a tá tiež zisťuje, či sa žiadateľ zaujíma o kultúru sefardských Židov.

Táto komisia potvrdila aj Abramovičov pôvod. Podľa agentúry Reuters tiež ruský miliardár daroval peniaze projektu, ktorého cieľom bolo uctiť si odkaz portugalských sefardských Židov v nemeckom meste Hamburg, čo dokazuje jeho záujem o kultúru sefardských Židov.

Ako uvádza agentúra Reuters Abramovič tak získal k svojmu ruskému a izraelskému pasu aj pas krajiny, ktorá je členom Európskej únie. Abramovič pritom získal izraelské občianstvo v roku 2018 po tom, ako Británia odložila obnovenie jeho investorskych víz, píše Meduza.

Na základe portugalského zákona o naturalizácii získali od roku 2015, keď zákon vstúpil do platnosti, portugalské občianstvo tisíce izraelských Židov. Počet žiadateľov o občianstvo na základe tohto zákona navyše vzrástol po tom, ako susedné Španielsko prestalo v roku 2019 ponúkať občianstvo na základe podobného princípu.

O histórii sefardských Židov v Rusku sa vie veľmi málo. Priezvisko Abramovič je však priezviskom, ktoré je bežné u aškenázskych Židov, podotýka Reuters.

Podľa tohtoročného rebríčka magazínu Forbes je Abramovič 12. najbohatším podnikateľom Ruska, pričom tento magazín jeho súčasný majetok ocenil na 14,3 miliárd dolárov. Svoje bohatstvo získal Abramovič v 90. rokoch minulého storočia v ruskom ropnom priemysle.

Ako poznamenal denník Público Abramovič sa po získaní občianstva stal najbohatším občanom Portugalska.