Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ruský opozičný politik Jašin zostáva vo väzbe do 26. novembra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vo svojom vystúpení pred súdom Jašin kritizoval súdy v Rusku za to, že "sa ani nesnažia byť nezávislé" a hrajú "rolu politických prisluhovačov Kremľa".

Moskva 8. novembra (TASR) - Súd v Moskve predĺžil v pondelok väzbu ruskému opozičnému politikovi Iľjovi Jašinovi do 26. novembra. Jašin je obvinený zo zámerného šírenie dezinformácií o ruskej armáde, za čo mu hrozí 5–10 rokov väzenia. V utorok o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Vo svojom vystúpení pred súdom Jašin kritizoval súdy v Rusku za to, že "sa ani nesnažia byť nezávislé" a hrajú "rolu politických prisluhovačov Kremľa".

Upozornil sudcov, že väznením nevinných ľudí sa nielen pridávajú na stranu skorumpovaných politikov a predstaviteľov bezpečnostných zložiek, ale poskytujú im – a najmä prezidentovi Vladimirovi Putinovi – pocit beztrestnosti a úplnej voľnosti v ich konaní.

"Tento pocit nakoniec priviedol našu krajinu ku krvavej vojne (na Ukrajine) a k desiatkam tisíc obetí," zdôraznil Jašin.

Jašin bol donedávna jedným z posledných predstaviteľov politickej opozície, ktorí zostali pôsobiť v Rusku a boli ešte aj na slobode.

Dňa 28. júna však Jašina zadržali pre údajné kladenie odporu polícii. V rámci správneho konania dostal trest 15 dní väzenia. Deň pred prepustením na slobodu sa proti Jašinovi začalo trestné konanie za "šírenie úmyselne nepravdivých informácií o nasadení ozbrojených síl Ruskej federácie".

Dôvodom pre začatie tohto konania bola Jašinova analytická relácia vysielaná na platforme YouTube 7. apríla. Zverejnil v nej fragment materiálu stanice BBC o ukrajinskom meste Buča, kde miestni obyvatelia hovorili o údajných vojnových zločinoch ruských vojakov.

Jašin následne citoval stanovisko ruského ministerstva obrany, ktoré deklarovalo, že zábery nakrútené západnými novinármi v Buči sú "provokáciou kyjevského režimu".

Vyšetrovatelia teraz Jašinovi vytýkajú, že explicitne nepovedal, že súhlasí s týmto tvrdením ruského ministerstva.