Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ruský parlament schválil vznik hnutia mládeže na podporu vlastenectva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poslanci sa pri vzniku tohto zákona pravdepodobne inšpirovali mládežníckymi organizáciami z obdobia bývalého Sovietskeho zväzu, píše AFP.

Moskva 6. júla (TASR) - Ruskí zákonodarcovia v stredu schválili legislatívu na vytvorenie mládežníckeho hnutia, ktoré má šíriť hodnoty vlastenectva. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Vytvára sa celoruské hnutie detí a dospievajúcich," uviedla vo vyhlásení Štátna duma - dolná komora ruského federálneho parlamentu. Členstvo bude dobrovoľné a organizácia bude otvorená pre všetky deti od šiestich rokov. Názov organizácie si vyberú sami jej členovia a financovať ju bude štát.

Poslanci sa pri vzniku tohto zákona pravdepodobne inšpirovali mládežníckymi organizáciami z obdobia bývalého Sovietskeho zväzu, píše AFP.

V období Sovietskeho zväzu existovali tri hlavné mládežnícke organizácie - Okťabrjata pre najmenšie deti (slovenský ekvivalent Hviezdičky), Mladí pionieri pre školákov a Komsomolci pre staršiu mládež.

Novovznikajúce hnutie má zjednodušiť a presadzovať úsilie vlády posilňovať vlastenecké a ruské hodnoty medzi deťmi a mládežou. Šéfom jeho dozornej rady má byť ruský prezident Vladimir Putin, píše AFP.