Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ruský politik počúval prejav Putina s rezancami na ušiach,ide pred súd

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Abdalkin Putinov prejav o stave krajiny počúval za svojím počítačom, na ušiach mu viseli rezance a sarkasticky prikyvoval. Nakrútené video následne zverejnil na platformách YouTube.

Moskva 3. marca (TASR) - Ruský regionálny politik Michail Abdalkin, ktorý si vo februári vypočul prejav ruského prezidenta Vladimira Putina o stave krajiny s rezancami na ušiach, čelí právnym dôsledkom. TASR o tom informuje na základe piatkovej správy agentúry DPA.

Abdalkin je komunistickým poslancom regionálneho parlamentu v Samarskej oblasti. Za "diskreditáciu ruskej armády" mu hrozí pokuta až 23.500 eur, píše ruský spravodajský web Fontanka. Samotný politik na sociálnych sieťach informoval, že jeho proces začne v utorok na Novokujbyševskom mestskom súde.

Abdalkin Putinov prejav o stave krajiny počúval za svojím počítačom, na ušiach mu viseli rezance a sarkasticky prikyvoval. Nakrútené video následne zverejnil na platformách YouTube aj ruskej sieti VKontakte. Do poznámky napísal, že o sledovanie prejavu ho požiadal podpredseda samarského parlamentu.

"Plne (ho) podporujem, úplne súhlasím, skvelé vystúpenie... Nič podobné som nepočul posledných 23 rokov. Som príjemne prekvapený," napísal na margo Putinovho prejavu na sieti VKontakte.

DPA aj agentúra Reuters uvádzajú, že rezancami odkazoval na ruský výraz, podľa ktorého ak niekomu visia s uší rezance, tak ho buď zavádzajú alebo mu klamú (niečo ako v slovenčine vodiť za nos).

Putin v prejave obhajoval ruskú inváziu na Ukrajinu a rovnako ako už viackrát predtým Západ obvinil
zo "začatia vojny". Abdalkinov protest sa síce stretol s podporu na internete, zo strany ruských politikov si však vyslúžil kritiku. Dištancovala sa od neho aj samotná Komunistická strana, ktorá je považovaná za lojálnu voči Kremľu.