Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Ruský prezident Vladimir Putin navštívi Čínu

Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský líder sa stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, s ktorým majú hovoriť o vzájomných bilaterálnych vzťahoch. Stretnúť sa má podľa médií aj s premiérom Li Čchiangom.

Peking 14. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin navštívi 16. a 17. mája Peking, informovalo v utorok čínske ministerstvo zahraničných vecí. Návštevu potvrdil aj Kremeľ, píše TASR podľa agentúr AFP a Reuters.

Ruský líder sa stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, s ktorým majú hovoriť o vzájomných bilaterálnych vzťahoch. Stretnúť sa má podľa médií aj s premiérom Li Čchiangom, aby prediskutovali spoluprácu v ekonomickej a humanitárnej oblasti. Putin má okrem Pekingu navštíviť aj Charbin, najväčšie mesto a správne stredisko provincie Chej-lung-ťiang na severovýchode Číny.

Táto cesta bude prvou zahraničnou návštevou Putina v jeho novom šesťročnom funkčnom období po marcových voľbách. Naposledy navštívil Peking v októbri 2023.

Moskva sa na Čínu pozerá ako na kľúčového ekonomického partnera, odkedy Západ uvalil na Rusko bezprecedentné sankcie za jeho vojenskú ofenzívu. Peking medzitým profitoval z lacného dovozu ruskej energie a prístupu k rozsiahlym prírodným zdrojom vrátane stabilných dodávok plynu.

Ich úzke hospodárske partnerstvo je však na Západe pod drobnohľadom a Spojené štáty hrozia sankciami proti zahraničným bankám a spoločnostiam, ktoré spolupracujú s Moskvou.