Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruský publicista Nevzorov dostal ukrajinské občianstvo

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Rusko zaradilo v rámci stíhania Nevzorova na zoznam hľadaných osôb. Publicista sa momentálne aj s manželkou nachádza mimo územia Ruska.

Kyjev 3. júna (TASR) - Známy ruský publicista Alexandr Nevzorov a jeho manželka Lydija dostali ukrajinské občianstvo. Podľa poradcu šéfa ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka podpísal príslušný dekrét prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

Nevzorova v jeho vlasti, v Rusku, od marca stíhajú za protivojnové vyjadrenia, ktoré zverejnil na sociálnych sieťach. V apríli bol zaradený aj na tzv. zoznam zahraničných agentov.

Ruské orgány činné v trestnom konaní začali voči Nevzorovovi viesť vyšetrovanie na základe zákona, ktorý bol v Rusku prijatý v marci a ktorý predpokladá trest odňatia slobody až do výšky 15 rokov za vedomé šírenie nepravdivých správ o ruskej armáde.

Rusko zaradilo v rámci stíhania Nevzorova na zoznam hľadaných osôb. Publicista sa momentálne aj s manželkou nachádza mimo územia Ruska.

Ruské orgány činné v trestnom konaní vytýkajú Nevzorovovi najmä jeho príspevok týkajúci sa ostreľovania juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol zverejnený na videoplatforme YouTube. Podľa ruských vyšetrovateľov tento príspevok sprevádzali aj "nehodnoverné fotografie civilistov postihnutých ostreľovaním".

Nevzorov okrem toho na svojom kanáli na YouTube, ktorý má 1,8 milióna odberateľov, deklaroval, že ruské jednotky ostreľovali pôrodnicu v meste Mariupol úmyselne. Reuters pripomenul, že Rusko toto tvrdenie rozhodne poprelo a obvinilo Ukrajinu zo "zinscenovanej provokácie".

Nevzorov v súvislosti s udelením ukrajinského občianstva vyjadril vďačnosť "tým vyčerpaným, zúfalým, skrvaveným ľuďom na Ukrajine, ktorí mi umožnili zaujať miesto medzi nimi."

V príspevku zverejnenom v aplikácii Telegram Nevzorov dodal, že vojna, ktorú vedie Rusko, je zločin a Ukrajina je jeho obeťou.

Ukrajinské zákony vo všeobecnosti zakazujú mať občianstvo Ukrajiny v rovnakom čase ako občianstvo iného štátu.

Agentúra Reuters však pripomenula, že prezident Zelenskyj vlani v decembri podpísal zákon, ktorý zjednodušuje získanie ukrajinského občianstva pre Rusov, ktorí sú vo vlastnej krajine prenasledovaní z politických dôvodov.