Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruský režim je teroristický, zhodli sa poslanci zahraničného výboru

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Výbor tiež odsúdil ruskú agresiu na Ukrajine a najmä rozsiahle útoky na civilné obyvateľstvo, nevojenské objekty a kľúčovú infraštruktúru.

Praha 3. novembra (TASR) - Poslanci zahraničného výboru dolnej komory českého parlamentu prijali vo štvrtok uznesenie, v ktorom označili súčasný režim v Rusku za teroristický. Oznámil to predseda zahraničného výboru PS ČR Marek Ženíšek na sociálnej sieti Twitter. Z Prahy informuje spravodajkyňa TASR.

"Zahraničný výbor označuje v súlade s rezolúciou Parlamentného zhromaždenia Rady Európy súčasný ruský režim za teroristický," uvádza sa v dokumente.

Výbor tiež odsúdil ruskú agresiu na Ukrajine a najmä rozsiahle útoky na civilné obyvateľstvo, nevojenské objekty a kľúčovú infraštruktúru. Podľa výboru ide o zastrašovanie civilnej populácie, ktoré zodpovedá teroristickým metódam.

"Je na čase nazývať veci pravými menami. Správaš sa ako terorista, si terorista a s teroristami sa nevyjednáva," komentoval uznesenie Ženíšek.

Poslanci tiež skonštatovali, že hlavným cieľom poslednej vlny útokov bola aj vládna a energetická infraštruktúra na veľkej časti územia Ukrajiny a obeťami boli desiatky civilistov. "Tieto útoky spôsobujú obmedzenia či zastavenia dodávok energií, vody či tepla hneď v niekoľkých regiónoch a ohrozujú civilné obyvateľstvo," uzniesli sa poslanci.

Vyhrážanie sa Ruska použitím jadrových zbraní či falošné a nepodložené obviňovanie Ukrajiny z plánov na použitie zbraní hromadného ničenia je podľa zahraničného výboru nebezpečnou eskaláciou napätia a hrozbou pre celoeurópsku bezpečnosť.

Poslanci výboru sa okrem toho zhodli na podpore úsilia ministra zahraničných vecí ČR Jana Lipavského o ustanovenie špeciálneho tribunálu na stíhanie zločinov ruskej agresie.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)