Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruský režisér Serebrennikov odsúdil vojnu na Ukrajine

Ruský divadelný a filmový režisér Kirill Serebrennikov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Počas festivalu premietnu viacero snímok ukrajinských režisérov.

Cannes 18. mája (TASR) – Oceňovaný ruský režisér Kirill Serebrennikov, žijúci aktuálne v exile v Nemecku, v stredu na filmovom festivale v Cannes, kde sa uskutočnila svetová premiéra jeho filmu Žena Čajkovskogo (Čajkovského manželka), odsúdil vojnu na Ukrajine. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Nie vojne," vyhlásil 52-ročný Serebrennikov s tým, že kultúra zohráva svoju rolu pri ukončení konfliktu. "Som absolútne presvedčený, že kultúra a ľudia podieľajúci sa na nej môžu pomôcť zaistiť, že táto vojna sa skončí," zdôraznil. "Musíme si povedať, že (invázia na Ukrajinu) sa jedného dňa skončí a budeme schopní žiť v mieri," dodal.

Vlani sa Serebrennikov na festivale v Cannes zúčastniť nemohol vzhľadom na zákaz vycestovania z Ruska vzhľadom na zákaz vycestovania z Ruska po tom, čo bol v júni 2020 podmienečne odsúdený na tri roky väzenia a pokutu v sume rovnajúcej sa približne 10.000 eurám za spreneveru finančných prostriedkov v moskovskom divadle Gogoľ-centr, kde bol umeleckým riaditeľom.

Rusko smel opustiť len pred troma týždňami po tom, čo mu v apríli súd v Moskve trest zrušil a nariadil aj jeho vymazanie z registra trestov. V súčasnosti žije Serebrennikov v Berlíne. Jeho stúpenci tvrdia, že bol potrestaný za kritiku autoritárstva a homofóbie počas pôsobenia ruského prezidenta Vladimira Putina.

Na 75. ročníku prestížneho filmového podujatia v Cannes, ktoré sa začalo v utorok a potrvá do 28. mája, súťaží o hlavnú cenu - Zlatú palmu - 21 filmov. Serebrennikovov najnovší film rozpráva príbeh o manželstve ruského hudobného skladateľa Čajkovského s Antoninou Miľukovovou, ktoré je odsúdené na zánik okamžite, ako sa ukáže, že Čajkovskij, ktorý bol homosexuálom, nemá záujem o vzťah so svojou ženou.

Na otázku, či je tento film politický, režisér odpovedal, že "každé umenie - najmä dnes - je istým spôsobom politikou". "Naše politické vyhlásenie je o umení, slobode a samozrejme o krehkosti ľudskej povahy," dodal. V súvislosti s vojnou na Ukrajine poznamenal, že "vojna zabíja ľudí; umenie je vždy o tom, aký je život zraniteľný a aké dôležité je zachrániť každý život".

Serebrennikov ocenil organizátorov festivalu v Cannes za to, že umožnili ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému počas otváracieho ceremoniálu predniesť príhovor cez videolink. "Znamená to, že (festival) nie je odtrhnutý od reality, a to je veľmi dôležité," uviedol.

Počas festivalu premietnu viacero snímok ukrajinských režisérov.