Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ruský rezort obrany má v úmysle chrániť obyvateľov republík Donbasu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pankov tiež informoval, že v Donbase bolo zaznamenané aktívne pôsobenie ukrajinských "teroristických a sabotážnych skupín".

Moskva 22. februára (TASR) - Námestník ruského ministra obrany Nikolaj Pankov v utorok oznámil, že vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu v Donbase Rusko musí chrániť obyvateľov tamojších samozvaných proruských republík. Pripomenul, že mnohí z nich, "státisíce, sú občanmi Ruskej federácie".

Podľa agentúry Interfax tiež Pankov uviedol, že Ukrajina sústredila na hraniciach s Doneckou ľudovou republikou a Luhanskou ľudovou republikou, ktoré Rusko v pondelok uznalo ako nezávislé štáty, "60-tisícovú skupinu s ťažkou technikou": ťažkými obrnenými vozidlami, raketovými systémami či raketometmi.

Pripomenul, že rokovania s Kyjevom uviazli a "ukrajinské vedenie sa vydalo cestou násilia a krviprelievania".

Podľa Pankova sa "ostreľovanie sa každým dňom zintenzívňuje", pričom sa strieľa "všetkými smermi" a denne je vypálených "okolo 2000 striel", pričom vyše 300 z nich sú "munícia pre ťažké zbrane priamo zakázaná minskými dohodami" o urovnaní konfliktu v Donbase.

Pankov tiež informoval, že v Donbase bolo zaznamenané aktívne pôsobenie ukrajinských "teroristických a sabotážnych skupín".

Odhadol, že len v posledných dňoch opustilo svoj domov v Donbase vyše 100.000 ľudí, z toho 29.865 detí.

Medzičasom Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, v utorok vyhovela žiadosti prezidenta Vladimira Putina a dala svoj súhlas na nasadenie ozbrojených síl mimo územia Ruska. Podľa agentúry AP by tento súhlas mohol pripraviť pôdu pre útok na Ukrajinu.