Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ruský rezort obrany: V Saratovskej oblasti zostrelili ukrajinský dron

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výsledkom pádu vraku dronu utrpeli smrteľné zranenia traja ruskí technici, ktorí sa na letisku nachádzali, dodalo ministerstvo.

Moskva 26. decembra (TASR) - Ruská protivzdušná obrana zostrelila ukrajinské bezpilotné lietadlo, ktoré sa priblížilo k vojenskej leteckej základni v Saratovskej oblasti na juhu Ruska. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa v pondelok odvolala na ruské tlačové agentúry.

Ruské ministerstvo obrany podľa nich spresnilo, že ukrajinský dron bol zostrelený o 23:35 h SEČ v malej výške, keď sa približoval k vojenskému letisku Engels v Saratovskej oblasti.

"Výsledkom pádu vraku dronu utrpeli smrteľné zranenia traja ruskí technici, ktorí sa na letisku nachádzali," dodalo ministerstvo.

Letecká základňa Engels, ktorá je jednou z dvoch ruských základní určených pre strategické bombardéry, leží neďaleko mesta Saratov približne 730 kilometrov juhovýchodne od Moskvy. Od frontovej línie na Ukrajine je vzdialená stovky kilometrov, píše Reuters.

K útoku na túto vojenskú základňu prišlo aj 5. decembra, keď bol podniknutý útok aj na ďalšiu vojenskú základňu v Riazanskej oblasti. Ukrajina sa nikdy verejne neprihlásila k útokom, ku ktorým dochádza v Rusku, no nazvala ich karmou za inváziu z 24. februára.

Tieto útoky na vojenské ciele vzdialené stovky kilometrov od frontovej línie pritom vyvolávajú pochybnosti o efektivite ruskej vzdušnej obrany a prekvapili aj mnohých ruských vojnových komentátor. Tí na sociálnych sieťach uvádzajú, že ak Ukrajina dokáže zaútočiť na miesto, ktoré sa nachádza tak hlboko na ruskom území, tak môže byť schopná zasiahnuť aj Moskvu, všíma si Reuters.