Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Ruský ropný gigant Lukoil vyzval na zastavenie vojny na Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

AFP v tejto súvislosti pripomenula, že ruský prezident Vladimir Putin podnikol inváziu na Ukrajinu napriek varovaniam Západu, že sankcie ochromia ruskú ekonomiku.

Moskva 3. marca (TASR) - Ruský ropný gigant Lukoil vo štvrtok vyzval na okamžité zastavenie bojov na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej ide o jednu z prvých veľkých ruských firiem, ktorá sa vyslovila proti invázii Moskvy. Správu neskôr priniesla aj agentúra Reuters.

Predstavenstvo spoločnosti "vyjadrilo znepokojenie nad prebiehajúcimi tragickými udalosťami na Ukrajine a úprimnú sústrasť všetkým, ktorých táto tragédia zasiahla", uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

"Sme za okamžité zastavenie ozbrojeného konfliktu a plne podporujeme jeho vyriešenie prostredníctvom diplomatických prostriedkov," uvádza sa ďalej v texte.

AFP v tejto súvislosti pripomenula, že ruský prezident Vladimir Putin podnikol inváziu na Ukrajinu napriek varovaniam Západu, že sankcie ochromia ruskú ekonomiku. Ekonomické opatrenia západných krajín už spôsobili prepad ruského rubľa a zatvorenie moskovskej burzy na niekoľko dní, pričom krajina je zrejme na pokraji najhoršej hospodárskej krízy za uplynulé desaťročia.

"Prominentní ruskí podnikatelia mimo krajiny vyjadrujú znepokojenie nad ekonomickými dôsledkami invázie, ale vyhlásenie Lukoilu patrí medzi prvé takéto vyhlásenia od veľkej spoločnosti doma," píše AFP.

Lukoil vo vyhlásení uviedol, že bude pokračovať vo svojom úsilí "poskytovať spoľahlivé dodávky energie spotrebiteľom na celom svete" a že "je odhodlaný posilniť mier, medzinárodné vzťahy a humanitárne väzby".