Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ruský súd nariadil stíhanej novinárke Ovsiannikovovej domáce väzenie

Na snímke Marina Ovsiannikovová, bývalá zamestnankyňa ruskej štátnej televízie, sedí v súdnej sieni pred vypučúvaním v Moskve 11. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Ovsiannikovovú zadržali ruské orgány v stredu a začali proti nej trestné stíhanie. Polícia predtým vykonala raziu v jej byte.

Moskva 11. augusta (TASR) - Moskovský súd vo štvrtok nariadil domáce väzenie novinárke Marine Ovsiannikovovej, ktorá protestovala proti ruskej invázii na Ukrajinu, a je preto stíhaná za poškodzovanie dobrého mena ruskej armády. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

V domácom väzení má byť Ovsiannikovová predbežne do 9. októbra. V prípade usvedčenia z trestného činu, za ktorý ju stíhajú, by táto 44-ročná matka dvoch detí mohla skončiť vo väzení až na desať rokov.

Ovsiannikovovú zadržali ruské orgány v stredu a začali proti nej trestné stíhanie. Polícia predtým vykonala raziu v jej byte. Podľa jej právnika môžu tieto kroky súvisieť s nedávnym Ovsiannikovovej protestom v centre Moskvy, keď držala plagát s textom: "Putin je vrah, jeho vojaci fašisti".

Ovsiannikovová v marci ešte ako zamestnankyňa ruskej štátnej televízie v živom vysielaní ukázala protestný plagát proti vojne Ruska na Ukrajine. Jej nápis znel: "Zastavte vojnu. Neverte propagande. Tu vám klamú." Po tejto udalosti žila krátky čas v zahraničí a pracovala ako reportérka pre nemecký denník Die Welt.