Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ruský súd nariadil zatknúť dvoch blogerov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Agentúra AFP pripomenula, že v Rusku je zablokovaný prístup k väčšine nezávislých médií, ďalšie v obave pred dôsledkami spomínaného zákona pozastavili svoju činnosť.

Moskva 24. mája (TASR) - Súd v Moskve vydal v utorok príkaz na zatknutie dvoch ruských blogerov Michaela Nackeho a Veroniku Belocerkovskú. Obaja sú obvinení z diskreditácie ruskej armády a jej tzv. špeciálnej operácie na Ukrajine.

Súdny príkaz vydali v ich neprítomnosti – obaja blogeri žijú momentálne mimo Ruska. Informovala o tom agentúra AFP.

Nacke (v ruštine používa meno jkl Naki), 28-ročný kritik Kremľa, je moderátorom kanála YouTube s viac ako 700.000 odberateľmi, kde s hosťami diskutuje a informuje o vojenských operáciách Ruska na Ukrajine. Momentálne žije a pracuje v Litve.

V rozhovore pre AFP, ktorý sa uskutočnil po tom, čo moskovský súd nariadil jeho zatknutie, Nacke povedal, že bol obvinený z toho, že "nazýva vojnu vojnou". Dodal, že ak sa vráti do Ruska, hrozí mu až desať rokov väzenia.

Zastáva názor, že jeho zatknutie bolo "súčasťou masívneho tlaku na novinárov a analytikov, ktorí objektívne opisujú priebeh súčasnej vojny".

"Cieľom Kremľa a osobne (prezidenta Vladimira) Putina je umlčať všetkých," povedal Nacke. Avizoval, že bude pokračovať vo svojom informovaní, pretože "nič iné teraz nie je dôležitejšie".

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP


Nackeho stíhajú spolu s vedúcim spravodajskej skupiny Conflict Intelligence Team (CIT) Ruslanom Levijevom, na ktorého v neprítomnosti vydali zatykač ešte 18. mája. Oboch zaradili na zoznam hľadaných osôb. Aj Levijev je v súčasnosti mimo Ruska.

Súd v Moskve v utorok nariadil vziať do väzby i Veroniku Belocerkovskú, ktorá žije vo Francúzsku a vo svojich blogoch sa venuje vareniu. Jej účet na Instagrame má viac ako 900.000 sledovateľov.

Blogerka na ňom publikovala aj komentáre o ruskej vojenskej operácii na Ukrajine a v marci sa stala prvým terčom nového zákona, ktorým sa šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde trestá až 15 rokmi väzenia.

Na základe tohto zákona sú vo väzbe aj ďalší známi kritici Kremľa, napr. opozičný politik a novinár Vladimir Kara-Murza či umelkyňa Alexandra Skočilenková, ktorú stíhajú za to, že v jednom z obchodov s potravinami v Petrohrade nahradila cenovky lístkami s "protivojnovou agitáciou".

Agentúra AFP pripomenula, že v Rusku je zablokovaný prístup k väčšine nezávislých médií, ďalšie v obave pred dôsledkami spomínaného zákona pozastavili svoju činnosť. Z Ruska do exilu odišli nielen mnohí novinári, ale aj tisíce radových obyvateľov krajiny.