Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Ruský súd poslal dvoch ukrajinských vojakov na 26 rokov do väzenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Organizácie na ochranu ľudských práv aj západné krajiny Moskvu za súdne procesy so zajatými ukrajinskými vojakmi kritizujú.

Moskva 2. novembra (TASR) — Ruskom ovládaný súd v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny odsúdil dvoch ukrajinských vojakov na 26 rokov vo väzení. Vo štvrtok to uviedol Vyšetrovací výbor Ruskej federácie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Súd uznal ukrajinských vojakov Romana Andrienka a Volodymyra Horbaťuka za vinných zo streľby na vozidlo s civilistami v meste Mariupol, pri ktorej zomrel jeden človek. Obaja vojaci "priznali vinu v plnom rozsahu a svoje činy oľutovali".

Rovnaký súd poslal v stredu do väzenia troch zajatých ukrajinských vojakov a v utorok odsúdil troch ďalších na doživotie.

Tisíce ukrajinských vojakov padli do zajatia po tom, ako ruské sily minulý rok v máji získali kontrolu nad Mariupolom. Niektorých súdia v Rusku a niektorých v okupovaných častiach na východe Ukrajiny.

Organizácie na ochranu ľudských práv aj západné krajiny Moskvu za súdne procesy so zajatými ukrajinskými vojakmi kritizujú.