Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Ruský súd uznal Navaľného vinným z urážky veterána

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Súd zatiaľ neuviedol, ako Navaľného potrestá. Prokurátorka žiadala, aby mu bola udelená pokuta vo výške 950.000 rubľov (10.679 eur), zatiaľ čo obhajoba požadovala, aby ho súd zbavil obvinení.

Moskva 20. februára (TASR) - Moskovský mestský súd udelil v sobotu opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému pokutu 850.000 rubľov (cca 9500 eur) po tom, čo ho uznal za vinného z ohovárania veterána druhej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra AP.

Prokurátorka žiadala, aby bola Navaľnému za ohováranie 94-ročného veterána Ignata Arťomenka udelená pokuta vo výške 950.000 rubľov (10.679 eur). Obhajoba naopak požadovala, aby ho súd zbavil obvinení.

Podnetom pre stíhanie Navaľného v tejto kauze boli jeho komentáre k reklamnému spotu prokremeľskej televízie RT na podporu, hlasovania za dodatky k ústave. Navaľnyj vtedy v príspevku na svojom komunikačnom kanáli v sieti Telegram i na sociálnej sieti Twitter označil ľudí, ktorí v ňom účinkovali, za "skorumpovaných lokajov", "hanbu krajiny", "ľudí bez svedomia" a "zradcov".

Verdikt v kauze veterána bol zverejnený len niekoľko hodín po tom, ako Navaľnému potvrdili nepodmienečný väzenský trest v inom prípade - údajnej sprenevery desiatok miliónov rubľov spoločnosti Yves Rocher. Navaľnyj tak bude musieť stráviť viac ako dva roky, šesť mesiacov v trestaneckej kolónii.

Navaľnyj sa 17. januára vrátil do Ruska z Nemecka, kde sa liečil z vlaňajšej otravy nervovo-paralytickou látkou novičok. Okamžite po prílete do Moskvy ho zadržali a umiestnili do väzby.