Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruský súd uznal platnosť rozsudku nad ukrajinským novinárom Suščenkom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) je Suščenko plukovníkom hlavnej správy rozviedky (GUR) ministerstva obrany Ukrajiny.

Moskva 12. septembra (TASR) - Ruský najvyšší súd vyhlásil v stredu za právoplatný rozsudok vynesený nad ukrajinským novinárom Romanom Suščenkom, ktorý bol za špionáž odsúdený na 12 rokov väzenia. Informovala o tom v stredu agentúra Interfax.

Najvyšší súd ponechal bez zmien rozsudok moskovského mestského súdu zo 4. júla tohto roku a zamietol odvolanie, ktoré proti verdiktu podala obhajoba. Rozsudok nad Suščenkom tak nadobudol právoplatnosť a musí byť vykonaný, uviedol najvyšší súd vo svojom vyhlásení.

Podľa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) je Suščenko plukovníkom hlavnej správy rozviedky (GUR) ministerstva obrany Ukrajiny. Zadržaný bol 30. septembra 2016 v Moskve, kde bol na "špionážnej misii". Podľa FSB zbieral tajné informácie o ruských ozbrojených silách a Národnej garde, ktorých zverejnenie by "podkopalo obranyschopnosť Ruska".

Suščenko akékoľvek obvinenia odmieta. Jeho advokáti počas vyšetrovania i súdnych procesov opakovali, že Suščenko je reportérom agentúry Ukrinform v Paríži a v Moskve nebol na špionážnej misii, ale na návšteve u svojich príbuzných.