Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruský súd vrátil kauzu jedného z demonštrantov na došetrenie

Foto: Ilustračné foto

Gubajdulin sa trestného činu dopustil údajne 27. júla počas pouličného protestu, keď hodil smerom k príslušníkovi Ruskej gardy plastovú fľašu, pričom ho ňou ani netrafil.

Moskva 18. septembra (TASR) - Moskovský súd v stredu vrátil prokuratúre na došetrenie prípad programátora Ajdara Gubajdulina, ktorý bol obvinený z útoku na verejného činiteľa.

Gubajdulin sa trestného činu dopustil údajne 27. júla počas pouličného protestu, keď hodil smerom k príslušníkovi Ruskej gardy plastovú fľašu, pričom ho ňou ani netrafil. Hrozí mu za to trest do 2,5 roka väzenia.

S návrhom vrátiť prípad na došetrenie prokuratúre prišla prokurátorka. Jej návrh podporil aj poškodený, údajne zranený policajt Arťom Kilov.

Spravodajský portál Novaja gazeta poznamenal, že obhajoba neočakávala takýto krok obžaloby, ale plne podporila vrátenie veci prokuratúre.

Súd okrem toho v stredu nariadil prepustiť Gubajdulina z väzby, pričom mu však súčasne zakázal opustiť mesto.

Pouličné protesty v Moskve vypukli v júli po tom, ako mestská volebná komisia odmietla ako kandidátov komunálnych volieb zaregistrovať asi 12 nezávislých a opozičných politikov, pričom ako dôvod uviedla formálne nedostatky v predložených podpisových hárkoch a ďalších dokladoch. Toto rozhodnutie malo za následok sériu protestných zhromaždení a pochodov, pričom časť z nich sa konala bez úradného povolenia.

Jedným z nich bolo aj zhromaždenia 27. júla. Úrady vtedy proti demonštrantom nasadili políciu a Ruskú gardu, ktorá dav rozohnala. Zadržaných bolo okolo 1400 ľudí. Následne boli desiatky z nich obvinené z útoku na verejného činiteľa, podnecovania nepokojov alebo z porušenia pravidiel organizovania verejného zhromaždenia. Viacerí už boli medzičasom odsúdení na tresty väzenia.