Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ruský torpédoborec zabránil pirátom, aby sa zmocnili nákladnej lode

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kontajnerová loď MSC Lucia, plaviaca sa pod vlajkou Panamy, mala namierené z Toga do Kamerunu.

Lagos/Moskva 26. októbra (TASR) – Ruský torpédoborec Vice-admiral Kulakov v pondelok zabránil pirátom v tom, aby sa zmocnili kontajnerovej lode v Guinejskom zálive. Informovali o tom agentúry DPA a TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany z pondelka večera.

Ruské vojnové plavidlo triedy Projekt 1155 Fregat (v kódovaní Severoatlantickej aliancie Udaloy) údajne zareagovalo na núdzový signál pochádzajúci z nákladnej lode. Po tom, čo piráti zbadali blížiaci sa vojenský vrtuľník, opustili loď, nasadli do rýchločlna a „plnou rýchlosťou zamierili k pobrežiu", informovalo ministerstvo obrany.

K incidentu došlo približne 160 kilometrov od ropného poľa Agbami neďaleko delty rieky Niger.

Spravodajský server Gazeta.ru píše, že ruská námorná pechota pirátov neprenasledovala. Jej príslušníci, ktorí po kontrolnom lete vystúpili na palubu, prehľadali loď a našli posádku ukrytú v strojovni. Kontajnerová loď MSC Lucia, plaviaca sa pod vlajkou Panamy, mala namierené z Toga do Kamerunu.

Ako uviedlo ruské ministerstvo obrany, v Guinejskom zálive už tri týždne operuje okrem zmieneného torpédoporca zo Severnej flotily aj zásobovací vojenský tanker Akademik Pašin a záchranný remorkér Altaj s úlohou zabezpečovania ochrany civilnej plavby.