Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Rusko obvinilo EÚ a USA z narušovania suverenity Ukrajiny

Vladimir Putin Foto: TASR/AP Photo

Putin požiadal ústavný súd o posúdenie zmluvy v utorok večer, len niekoľko hodín po jej podpísaní v Kremli.

Moskva 19. marca (TASR) - Rusko dnes vytklo USA a Európskej únii, že "nadržiavaním štátnemu prevratu v Kyjeve" porušili záväzky o rešpektovaní suverenity Ukrajiny, ktoré pre ne vyplývajú z Budapeštianskeho memoranda z roku 1994.

O komentári v tomto duchu, ktorý sa dnes objavil na webovej stránke ruského MZV, informovala agentúra RIA Novosti.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že kroky Spojených štátov a EÚ boli v rozpore so zárukami poskytnutými Spojenými štátmi, Britániou a Ruskom výmenou za záväzok Ukrajiny, že sa vzdá svojho jadrového arzenálu.

Komentár ruského MZV obsahuje otázku, ako interpretovať hrozby sankciami, ktoré počas nedávnych protivládnych nepokojov na Ukrajine EÚ a USA adresovali bývalému ukrajinskému vedeniu: "Čo to je, ak nie ekonomický nátlak na suverénny štát?" - podľa Ruska ide o príklad toho, ako EÚ a USA aktívne nadržiavali štátnemu prevratu v Kyjeve, konali proti politickej nezávislosti a suverenite Ukrajiny, čím porušili záväzky vyplývajúce z memoranda.

Zmenu mocenských pomerov na Ukrajine z 22. februára Rusko považuje za násilné uchopenie moci. Podľa Ruska ukrajinský parlament porušil dohodu uzavretú vtedajším prezidentom Viktorom Janukovyčom s lídrami opozície, keď rozhodol o návrate k ústave z roku 2004, zmene vo vedení parlamentu a ministerstva vnútra a zbavil prezidentskej funkcie Viktora Janukovyča, ktorý bol údajne v obave o život donútený opustiť krajinu. Parlament 27. februára vymenoval vládu národnej jednoty, na ktorej čele je Arsenij Jaceňuk. Deň na to, počas tlačovej konferencie v Rostove na Done, Janukovyč vyhlásil, že naďalej legitímne zvoleným prezidentom Ukrajiny.

Ruský ústavný súd odobril pripojenie Krymu k Rusku

Ústavný sud Ruskej federácie sa dnes jednomyseľne uzniesol, že medzištátna zmluva o pripojení Krymskej republiky a mesta Sevastopol k Ruskej federácii je v súlade s jej ústavou.

Prerokúvanie zmluvy ústavným súdom sa na žiadosť prezidenta Vladimira Putina konalo bez verejného pojednávania, a to vzhľadom "na situáciu, ktorá vznikla v súvislosti s Krymskou republikou a Sevastopolom," informovala agentúra RIA Novosti. Verdikt súdu novinárom oznámil jeho predseda Valerij Zorkin.

Putin požiadal ústavný súd o posúdenie zmluvy v utorok večer, len niekoľko hodín po jej podpísaní v Kremli. Za krymskú delegáciu zmluvu podpísal predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov a predseda vlády Sergej Aksionov, ako aj primátor mesta Sevastopol Alexej Čalyj.

Z ústavného súdu dokument postúpi do ruského parlamentu na ratifikáciu. Očakáva sa, že zmluva o vstupe dvoch nových subjektov do zväzku Ruskej federácie bude ratifikovaná ešte do konca tohto týždňa.