Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruský útok na bytovku v Záporoží usmrtil jednu osobu,ďalších 25 zranil

Budova horí po útoku ruského letectva v Avdijivke na Ukrajine v piatok 17. marca 2023. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil aj video, ktoré podľa podľa jeho slov zachytáva samotný zásah bytového domu ruskou raketou.

Kyjev 22. marca (TASR) - Ruský útok na bytový dom v juhoukrajinskom meste Záporožie usmrtil v stredu jedného človeka a zranil ďalších najmenej 25 ľudí vrátane detí, informovali predstavitelia mesta. Správu priniesli tlačová agentúra AFP a portály britských médií The Guardian a Sky News.

"Teraz je v nemocniciach 25 ľudí," napísal na sociálnych sieťach starosta Anatolij Kurtev. Dodal, že jedna osoba podľahla zraneniam.
Na videosnímke, ktorú poskytla kancelária ukrajinského prezidenta, ľudia stoja pred horiacou výškovou obytnou budovou, ktorú zasiahlo ostreľovanie v meste Záporožie na juhovýchode Ukrajiny v stredu 22. marca 2023.
Foto: TASR - AP

"Ruské ostreľovanie obytných oblasti v Záporoží, kde žijú deti," informoval na Twitteri ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zverejnil aj video, ktoré podľa podľa jeho slov zachytáva samotný zásah bytového domu ruskou raketou.

"Strieľajú na obytné oblasti, kde žijú bežní ľudia a deti," dodal v tvíte s tým, že táto situácia sa nesmie stať "iba ďalším dňom" na Ukrajine alebo niekde inde na svete. "Svet potrebuje väčšiu jednotu a odhodlanie rýchlejšie poraziť ruský teror a chrániť životy," pokračoval Zelenskyj.

K útoku v Záporoží sa vyjadrila aj ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská. "Tvárou Ruskej federácie sú rakety, ktoré mieria na obytné domy a ničia ich. Tvár Ruskej federácie je potupená mŕtvymi a ranenými civilistami. Dnes je neporazené Záporožie pod strašným útokom nepriateľa. Celá krajina cíti bolesť (tohto mesta). V myšlienkach a modlitbách sme s obeťami a ich rodinami," opísala situáciu v meste na Twitteri.