Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ruský útok na bytový dom v meste Dnipro zabil najmenej 20 ľudí

Záchranári prehľadávajú trosky výškovej obytnej budovy, ktorú zasiahla raketa ruskej armády v Dnipre, štvrtom najväčšom ukrajinskom meste v sobotu 14. januára 2023. Foto: TASR/AP

Ruské rakety zasiahli výškový bytový dom v obytnej časti Dnipra a zničili 72 bytov.

Kyjev 14. januára (TASR) - Počet obetí sobotného útoku ruských rakiet na bytový dom vo východoukrajinskom meste Dnipro stúpol na 20, informovali ukrajinské úrady. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Dvadsať nevinných obetí..." napísal guvernér Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko v aplikácii Telegram. Dodal, že 73 ľudí bolo zranených a "záchranná operácia pokračuje. Osud viac ako 40 ľudí zostáva neznámy." Prvé informácie udávali najmenej deväť mŕtvych a 60 zranených.

Ruské rakety zasiahli výškový bytový dom v obytnej časti Dnipra a zničili 72 bytov. Záchranári celú noc prehľadávali zničenú budovy. Živí ľudia uväznení pod troskami im signalizovali svoje miesto baterkami v mobilných telefónoch, napísali ukrajinské médiá. Mnoho zavalených na seba upozorňovalo aj krikom, ako počuť na zverejnených videách.

Po jednotlivých raketových útokoch z rána Moskva v priebehu soboty zintenzívnila ostreľovanie. Na celom území Ukrajiny bol preto vyhlásený letecký poplach. Ukrajinská armáda oznámila, že zostrelila 25 z 38 ruských rakiet. Išlo o prvý hromadný raketový útok od začiatku roka a Rusi tak počas zimných mrazov znovu poškodili civilnú infraštruktúru, vrátane elektrických rozvodní.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to odsúdil ako ruský "teror".

"Moskva dokazuje, že jej cynizmus nepozná hraníc," povedal poradca prezidenta Mychajlo Podoľak. "Rusko musí byť okamžite vylúčené z Bezpečnostnej rady OSN," dodal.