Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruský veľvyslanec:Moskva môže hovoriť o návšteve Putina vo Washingtone

Na archívnej snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Stretnutie Trumpa s Putinom v Helsinkách bolo ich prvým plnohodnotným bilaterálnym rokovaním od Trumpovho zvolenia za prezidenta USA vo voľbách v roku 2016.

Moskva 20. júla (TASR) - Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov v piatok uviedol, že Moskva je pripravená diskutovať o možnej návšteve prezidenta Vladimira Putina vo Washingtone po pozvaní od amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Podľa Antonova bolo Rusko "vždy prístupné takýmto návrhom". "Sme pripravení na diskusie v tejto záležitosti," konštatoval.

Dodal však, že oficiálne musí odpovedať Kremeľ. Ten na Trumpov návrh zatiaľ nereagoval, pripomína agentúra AP.

Antonov tiež uviedol, že je dôležité "zaoberať sa výsledkami" pondelkového summitu Putina s Trumpom pred tým, ako sa prejde príliš rýchlo k ďalšiemu stretnutiu.

Biely dom vo štvrtok informoval, že Trump poveril svojho poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona, aby pozval Putina do Washingtonu.

Stretnutie Trumpa s Putinom v Helsinkách bolo ich prvým plnohodnotným bilaterálnym rokovaním od Trumpovho zvolenia za prezidenta USA vo voľbách v roku 2016. Dovtedy mali za sebou len niekoľko krátkych osobných rozhovorov, ktoré sa konali počas multilaterálnych medzinárodných summitov.

Ako vo štvrtok na brífingu uviedla hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová, diskusie o príprave ďalšieho stretnutia Trumpa s Putinom už prebiehajú.

Podľa AP sa predpokladá, že ich schôdzka sa bude konať v Bielom dome. Sandersová však nepovedala, kde sa majú prezidenti USA a Ruska stretnúť.

Samotný Trump v jednom zo svojich štvrtkových tvítov venovaných Putinovi a ich nedávnej schôdzke v Helsinkách napísal, že sa teší "na druhé stretnutie". Podľa Bieleho domu by sa malo uskutočniť na jeseň.