Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ruský veľvyslanec oznámil odchod 27 diplomatov z USA v januári 2022

Na archívnej snímke Anatolyij Antonov. Foto: TASR/AP

Anatolij Antonov upozornil, že problémy ruských diplomatov v USA s vízami stále nie sú vyriešené a ich rodiny sú zámerne rozdeľované.

Moskva 28. novembra (TASR) - Ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov v sobotu povedal, že 27. ruských diplomatov so svojimi rodinami 30. januára budúceho roka opustí USA. Informovala o tom agentúra TASS. Ďalších 27 pracovníkov ruskej diplomatickej misie zo Spojených štátov odíde 30. júna 2022.

Antonov upozornil, že problémy ruských diplomatov v USA s vízami stále nie sú vyriešené a ich rodiny sú zámerne rozdeľované.

Manželkám a manželom diplomatov podľa jeho slov odobrali akreditáciu a deťom nedajú víza. "Nerozumiem, na čo je namierená táto politika, ktorá rozdeľuje rodiny ruských diplomatov," povedal.

Americká strana podľa Antonova svoj negatívny postoj k Rusku nezmenila a aj naďalej ho považuje za nepriateľa. Washington podľa veľvyslanca takisto nezmenil ani svoj postup v oblasti sankcii proti Moskve.

Washington v apríli tohto roka vyhostil desať ruských diplomatov a zaviedol sankcie voči 16 organizáciám a 16 jednotlivcom, ktorí sú údajne spojení so zasahovaním Ruska do volieb v USA.

Rusko v reakcii vyhostilo desať amerických diplomatov a od 1. augusta Spojeným štátom zakázalo zamestnávať na svojich diplomatických misiách cudzincov.