Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanec pri OSN vyzval USA a Južnú Kóreu, aby zrušili manévre

Na snímke uprostred ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia. Foto: TASR/AP

Ruský veľvyslanec Vasilij Nebenzia tiež vyjadril hlboké sklamanie z toho, že Severná Kórea otestovala raketu.

New York 30. novembra (TASR) - V reakcii na najnovší raketový test Severnej Kórey ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia na stredajšom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN vyzval Pchjongjang, aby zastavil svoje raketové a jadrové testy. Od USA a Južnej Kórey zasa žiada, aby zrušili veľké vojenské cvičenie naplánované na december - varujúc, že tieto manévre "len roznietia už i tak výbušnú situáciu".

Nebenzia podľa agentúry AP vyjadril "hlboké sklamanie" z toho, že Severná Kórea otestovala raketu. Zdôraznil, že Moskva nepodporuje snahy Severnej Kórey "stať sa jadrovou mocnosťou". Vyzval všetky strany, aby zastavili "špirálu napätia". Rusko je podľa neho presvedčené, že jedinou cestou je "neúnavné a diplomatické úsilie" o nájdenie "dlhodobého a vzájomne prijateľného riešenia".

Zástupca čínskeho veľvyslanca pri OSN Wu Chaj-tchao na mimoriadnej schôdzke uviedol, že najvyššou prioritou na Kórejskom polostrove vzhľadom na súčasnú "vážnu situáciu" je to, aby všetky strany zachovali zdržanlivosť, realizovali sankcie OSN a "usilovali sa o skoré obnovenie dialógu a rokovaní". Poznamenal, že nedávne "stabilné obdobie" na polostrove poskytlo príležitosť pre diplomatické úsilie, avšak neviedlo to k "obnoveniu dialógu a rokovaní".

Wu Chaj-tchao zopakoval návrh Číny a Ruska, aby Severná Kórea zastavila všetky svoje jadrové a raketové testy a USA a Južná Kórea všetky svoje vojenské cvičenia.

KĽDR v stredu oznámila, že uskutočnila úspešnú skúšku novej medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong 15, ktorá je schopná zasiahnuť celé vnútrozemie Spojených štátov. Išlo o prvú skúšku severokórejskej balistickej strely od 15. septembra, keď izolovaná komunistická KĽDR odpálila balistickú raketu stredného doletu.

Raketa bola odpálená v stredu o 03.17 h miestneho času z oblasti severokórejského mesta Pchjongsong. Letela východným smerom, pričom prekonala vzdialenosť približne 1000 kilometrov a pred dopadom do Japonského mora vo vzdialenosti zhruba 370 kilometrov od pobrežia Japonska sa rozpadla. Na odpálenie rakety osobne dohliadal vodca KĽDR Kim Čong-un, informovala severokórejská tlačová agentúra KCNA.