Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruský veľvyslanec: Taliban ponúka dohodu nedobytému Pandžšíru

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Toto údolie nedobyli ani sovietske vojská v 80. rokoch a stále je posiate vrakmi sovietskych ozbrojených vozidiel zničených pri vtedajších bojoch.

Moskva 22. augusta (TASR) – Ruský veľvyslanec v Kábule v sobotu oznámil, že Taliban požiadal jeho ambasádu, aby predstaviteľom jedinej oblasti Afganistanu neovládnutej týmto militantným hnutím odovzdala ponuku na dohodu. Informovala o tom agentúra AP.

Veľvyslanec Dmitrij Žirnov uviedol, že podľa odkazu zástupcu politického vedenia Talibanu pre bojovníkov v údolí Pandžšír hnutie dúfa v dosiahnutie politickej dohody o vyriešení tamojšej situácie, ktorým by sa obe strany vyhli krviprelievaniu.

Prominentní predstavitelia Pandžšíru v posledných dňoch avizovali odboj voči Talibanu s tým, že ho neuznajú za legitímneho vládcu Afganistanu. Do Pandžšíru sa uchýlili viacerí afganskí predstavitelia vrátane viceprezidenta Amrulláha Sáliha, ktorý sa vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny.

Podľa niektorých zdrojov sa v údolí zhromaždilo aj vyše 6000 bojovníkov z radov armády, špeciálnych síl a miestnych milícií. V sobotu sa tiež objavili správy, podľa ktorých tieto jednotky dobyli tri okresy susednej provincie Baghlán severne od Pandžšíru, uviedla agentúra Reuters.

Provincia Pandžšír v rovnomennom údolí severne od afganskej metropoly Kábul bola baštou niekdajšej protitalibanskej Severnej aliancie, ktorá bola spojencom USA počas vojenského zásahu v Afganistane v roku 2001.

Hnutie Taliban počas svojej vlády v rokoch 1996 – 2001 Pandžšír nedobylo napriek tomu, že je od Kábulu vzdialený len približne 100 kilometrov. Hornaté údolie s úzkym vchodom sa totiž dá pomerne ľahko brániť, priblížila agentúra DPA. Reuters dopĺňa, že toto údolie nedobyli ani sovietske vojská v 80. rokoch a stále je "posiate" vrakmi sovietskych ozbrojených vozidiel zničených pri vtedajších bojoch.