Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Medinskij:Rusko a Ukrajina sa priblížili k dohode o neutrálnom štatúte

Hlavný vyjednávač ruskej delegácie a poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Vladimir Medinskij, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rusko 21. februára uznalo nezávislosť dvoch separatistických regiónov na východe Ukrajiny - Luhanskej ľudovej republiky (ĽLR) a Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

Moskva 18. marca (TASR) - Rusko a Ukrajina sa priblížili k dosiahnutiu dohody o neutrálnom štatúte Ukrajiny, uviedol v piatok hlavný vyjednávač ruskej delegácie na mierových rokovaniach Vladimir Medinskij. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Neutrálny štatút Ukrajiny a to, že táto krajina nevstúpi do NATO, je podľa jeho slov jednou z "kľúčových záležitostí rozhovorov". "Je to záležitosť, v ktorej sa postoje oboch strán maximálne priblížili," povedal Medinskij pre ruské tlačové agentúry.

Obe krajiny sú podľa jeho vyjadrení v "polovici cesty" v oblasti záležitostí súvisiacich s demilitarizáciou Ukrajiny.

Rusko 21. februára uznalo nezávislosť dvoch separatistických regiónov na východe Ukrajiny - Luhanskej ľudovej republiky (ĽLR) a Doneckej ľudovej republiky (DĽR). O tri dni neskôr začalo inváziu na Ukrajinu.

Stretnutie medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským je podľa Medinského možné uskutočniť po tom, ako vyjednávači dosiahnu návrh dohody o ukončení bojov a vlády oboch krajín tento návrh schvália.