Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruský zákonodarca: Ukrajinskí bojovníci z pluku Azov si nezaslúžia žiť

Na archívnej snímke z 10. mája 2022, ktorú poskytol pluk Azov Národnej gardy Ukrajiny, príslušník ukrajinskej jednotky špeciálneho určenia Azov, zranený počas bojov protu ruským jednotkám, pózuje fotografovi v oceliarni Azovstaľ v Mariupole. Foto: TASR/AP

V rozprave v dolnej komore Sluckyj povedal, že hoci má Rusko zavedené moratórium na trest smrti, malo by "starostlivo zvážiť" hrdelný trest pre týchto bojovníkov z pluku Azov.

Moskva 17. mája (TASR) - Ruský parlament možno zakáže výmenu ukrajinských bojovníkov z pluku Azov za zajatých ruských vojakov. Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, diskutuje o zákaze takejto výmeny. V utorok to uviedol internetový kanál Telegram, ktorý vysiela zasadnutie z tejto komory.

Agentúra Reuters citovala ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS, podľa ktorej predseda Dumy Viačeslav Volodin povedal, že "nacistickí zločinci" (ukrajinskí bojovníci z pluku Azov) by nemali byť vymenení.

Stovky týchto bojovníkov strávili v Rusmi obliehaných a bombardovaných oceliarňach Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol dlhé, ťažké týždne a nakoniec ich z pondelka na utorok pri zložitej operácii odviezli na ukrajinské územie ovládané Ruskom. Moskva tvrdí, že títo bojovníci sa vzdali.

Ruský zákonodarca Leonid Sluckyj, ktorý sa zúčastňuje na mierových rozhovoroch s Kyjevom, v utorok dokonca vyhlásil, že Rusko by malo uvažovať nad trestom smrti pre "nacionalistických bojovníkov" z ukrajinského pluku Azov.

V rozprave v dolnej komore Sluckyj povedal, že hoci má Rusko zavedené moratórium na trest smrti, malo by "starostlivo zvážiť" hrdelný trest pre týchto bojovníkov z pluku Azov.

"Nezaslúžia si žiť po tých obludných zločinoch proti ľudskosti, ktoré spáchali a ktoré sa ďalej páchajú proti našim zajatcom," vyhlásil Sluckyj.