Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ruských diplomatov vyhostí aj Austrália

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull uviedol, že dvojica ruských diplomatov, neohlásených príslušníkov spravodajskej služby, dostala na odchod z Austrálie sedem dní.

Canberra 27. marca (TASR) - Austrália v utorok oznámila, že vyhostí dvoch ruských diplomatov. K takémuto opatreniu pristúpila po obdobných krokoch USA i krajín EÚ, ktoré vyhostením v pondelok reagovali na útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Británii, informovala agentúra AP.

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull uviedol, že dvojica ruských diplomatov, neohlásených príslušníkov spravodajskej služby, dostala na odchod z Austrálie sedem dní.

"Austrália reaguje na nedávny útok nervovoparalytickou látkou v Salisbury v Spojenom kráľovstve spoločne so Spojeným kráľovstvom a ďalšími spojencami a partnermi," oznámil premiér Turnbull, ktorého vyhlásenie citovala agentúra Reuters.

Turnbull útok odsúdil a považuje ho za "prvé útočné použitie chemických zbraní v Európe od druhej svetovej vojny". Podľa jeho slov išlo o "bezohľadný a úmyselný" čin spáchaný Ruskom, ktorý poškodzuje svetovú bezpečnosť a porušuje pravidlá proti používaniu chemických zbraní.

Spojené štáty v pondelok oznámili, že vyhostia 60 ruských diplomatov a nariadia zatvoriť ruský konzulát v meste Seattle. Ku kroku pristúpili v reakcii na útok na Skripaľa a jeho dcéru.

V zapätí na to oznámil predseda Európskej rady Donald Tusk, že ruských diplomatov vyhostí aj celkovo 14 členských krajín Európskej únie. Vyhostiť ruských diplomatov sa neskôr rozhodli aj ďalšie dve krajiny z toho bloku.

K podobnému opatreniu pristúpili tiež Ukrajina, Kanada, Albánsko a Nórsko.

Na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.