Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Rušňovodič vlaku v Španielsku tvrdí, že tragédii nemohol zabrániť

Na videosnímke letecký pohľad na miesto vlakového nešťastia 25. júla 2013 pri španielskom meste Santiago de Compostela. Foto: TASR/AP

Pri nehode, ku ktorej došlo 24. júla 2013, utrpelo zranenia 140 ľudí. Medzi 80 mŕtvymi bolo 68 Španielov a 12 cudzincov.

Madrid 6. októbra (TASR) - Rušňovodič rýchlovlaku, ktorý sa v roku 2013 vykoľajil pri španielskom meste Santiago de Compostela, sa vo štvrtok na súde ospravedlnil rodinám 80 obetí tragédie a uviedol, že hoci brzdil, havárii nedokázal zabrániť. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Pri nehode, ku ktorej došlo 24. júla 2013, utrpelo zranenia 140 ľudí. Medzi 80 mŕtvymi bolo 68 Španielov a 12 cudzincov. Vlak smeroval do Madridu a krátko pred vykoľajením išiel rýchlosťou 179 km/h, čo bol viac než dvojnásobok povolenej rýchlosti v tomto úseku.

Súdne pojednávanie v Santiagu de Compostela sa začalo v stredu, potrvá do februára 2023 a bude vypočutých 669 svedkov. Rušňovodič Francisco José Garzón Amo a Andrés Cortabitarte, bývalý bezpečnostný riaditeľ štátneho železničného podniku ADIF, spravujúceho väčšinu železničnej infraštruktúry v Španielsku, čelia obvineniam zo "zabitia v dôsledku hrubej profesijnej nedbanlivosti".

Podľa vyšetrovateľov tragédiu zapríčinila nepozornosť 52-ročného rušňovodiča, ktorý krátko pred nešťastím telefonoval s vlakovým sprievodcom a príliš neskoro použil záchrannú brzdu.

Garzón však uviedol, že ho na zníženie rýchlosti pred zákrutou nevarovala "žiadna svetelná ani výstražná signalizácia, nič". V liste, ktorý adresoval rodinám obetí tragédie na prvé výročie nehody, napísal, že cíti "veľkú bolesť a smútok".

Prokuratúra požaduje pre Garzóna aj Cortbitarteho, ktorý sa pred súd postaví budúci týždeň, štyri roky väzenia. Rodiny obetí sa dožadujú odškodného vo výške takmer 58 miliónov eur.