Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rušňovodiči osobných vlakov v Nemecku vstúpili do päťdňového štrajku

Vlaky sú odstavené počas štrajku rušňovodičov v utorok 5. mája 2015 vo Frankfurte nad Mohanom. Odborový zväz nemeckých rušňovodičov (GDL) začali päťdňový štrajk s platnosťou od utorka 2.00 h SELČ do nedele 10. mája 9.00 h SELČ. Foto: TASR/AP

Štrajkovať začali o 02.00 h SELČ, čím podporili strojvodcov nákladných vlakov, ktorí neprišli do práce už v pondelok.

Berlín 5. mája (TASR) - Odborový zväz nemeckých rušňovodičov (GDL) vstúpil dnes nadránom do avizovaného päťdňového štrajku, ktorý potrvá do nedele. Informovala o tom agentúra AP.

Rušňovodiči osobných vlakov začali štrajkovať o 02.00 h SELČ, čím podporili strojvodcov nákladných vlakov, ktorí neprišli do práce už v pondelok.

Ľudia kráčajú v hlavnej hale železničnej stanice počas štrajku rušňovodičov v Berlíne 5. mája 2015. Odborový zväz nemeckých rušňovodičov (GDL) začali päťdňový štrajk s platnosťou od utorka 2.00 h SELČ do nedele 10. mája 9.00 h SELČ.
Foto: TASR/AP


Podľa vyhlásení GDL sa rušňovodiči nevrátia do práce až do 10. mája do 09.00 h SELČ. Išlo by tak o najdlhší štrajk v rámci sporu medzi GDL a národnou železničnou spoločnosťou Deutsche Bahn (DB). Tá oznámila, že v dôsledku štrajku bude premávať len približne tretina vlakov.

Muž kráča na železničnej stanici v utorok 5. mája 2015 vo Frankfurte nad Mohanom. Odborový zväz nemeckých rušňovodičov (GDL) začali päťdňový štrajk s platnosťou od utorka 2.00 h SELČ do nedele 10. mája 9.00 h SELČ.
Foto: TASR/AP


GDL chce štrajkom docieliť päťpercentné zvýšenie platov a kratší pracovný čas hodiny pre rušňovodičov. Hlavným zámerom odborárov však je, aby pri vyjednávaniach zastupovali nielen rušňovodičov, ale aj ďalších zamestnancov železníc, tradične reprezentovaných väčším a konkurenčným odborovým zväzom EVG.

Vedenie DB ponúka 4,7-percentné zvýšenie platov spolu s jednorazovou platbou, pričom navrhlo postúpiť spor na arbitráž.