Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecko: Rušňovodiči ukončia štrajk už v sobotu o šiestej popoludní

Odstavené vlakové súpravy počas nemeckých rušňovodičov. Foto: TASR/AP

Experti odhadujú, že jeden deň štrajku takéhoto rozsahu môže stáť nemeckú ekonomiku až 100 miliónov eur.

Frankfurt nad Mohanom 7. novembra (TASR) - Odborový zväz nemeckých rušňovodičov (GDL) ukončí svoj štrajk, ktorý si vynútil zrušenie až dvoch tretín spojov diaľkovej železničnej dopravy a ešte viac vlakov regionálnej dopravy, v predstihu už v sobotu o 18.00 h. Tlačovej agentúre DPA to dnes potvrdil predseda tohto odborového zväzu Claus Weselsky.

Povedal, že rušňovodiči ukončia štrajk skôr ako "gesto dobrej vôle".

Pracovný súd vo Frankfurte nad Mohanom vo štvrtok večer zamietol žiadosť nemeckej štátnej železničnej spoločnosti Deutsche Bahn (DB) o vydanie predbežného opatrenia, ktoré by zabránilo pokračovaniu štrajku rušňovodičov.

Pokračujúci štrajk by tiež mohol narušiť oslavy 25. výročia pádu Berlínskeho múru, ktoré sa začínajú dnes a vyvrcholia v nedeľu.

GDL požadovala päťpercentné zvýšenie miezd a kratší pracovný čas. Snažila sa pritom rokovať aj v mene ďalších železničných zamestnancov, napríklad sprievodcov a pracovníkov vo vlakových reštauráciách, ktorých doteraz zastupovala konkurenčná odborová organizácia. Štátne železnice ponúkli rušňovodičom päťpercentné zvýšenie miezd v priebehu 30 mesiacov, ale odmietli rokovať s GDL o mzdách pre ostatných zamestnancov.



Experti odhadujú, že jeden deň štrajku takéhoto rozsahu môže stáť nemeckú ekonomiku až 100 miliónov eur. Mohol by tiež narušiť oslavy 25. výročia pádu Berlínskeho múru, ktoré sa budú konať počas nasledujúceho víkendu.

Štrajk si vynúti zrušenie až dvoch tretín spojov diaľkovej železničnej dopravy a ešte viac vlakov v regionálnej doprave.

GDL ktorá žiada päťpercentné zvýšenie miezd a kratší pracovný čas. Snaží sa pritom rokovať aj v mene ďalších železničných zamestnancov, napríklad sprievodcov a pracovníkov vo vlakových reštauráciách, ktorých doteraz zastupovala konkurenčná odborová organizácia.

Štátne železnice ponúkli rušňovodičom päťpercentné zvýšenie miezd v priebehu 30 mesiacov, ale odmietajú rokovať s GDL o mzdách pre ostatných zamestnancov.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala obe strany na uvážlivý a zodpovedný postup. Podľa jej názoru by sa pri riešení vzájomných sporov malo zvážiť využitie mediácie.