Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rusom sa po troch dňoch výpadku podarilo obnoviť portál RuTube

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vyše 99 percent videotéky RuTube je vraj už opäť k dispozícii, avšak funkcie vyhľadávania a pridávania komentárov v stredu večer ešte nefungovali plnohodnotne.

Moskva 11. mája (TASR) - Ruská platforma na zdieľanie videí RuTube je po troch dňoch výpadku opäť prístupná užívateľom. Internetový portál, ktorý je kópiou populárneho amerického YouTube, v pondelok vyradil masívny kybernetický útok. O obnovení prevádzky v stredu večer informovala agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na informácie od prevádzkovateľa stránky.

Majiteľ portálu uviedol, že prizval niekoľko rôznych expertov, aby vyšetrili kybernetický útok a napravili škody napáchané hackermi. Vyše 99 percent videotéky RuTube je vraj už opäť k dispozícii, avšak funkcie vyhľadávania a pridávania komentárov v stredu večer ešte nefungovali plnohodnotne.

Ku kybernetickému útoku došlo len niekoľko hodín pred plánovaným vysielaním pondelňajšej ruskej vojenskej prehliadky, ktorá sa v Deň víťazstva konala na Červenom námestí v centre Moskvy. Server RuTube v príspevku zverejnenom na platforme Telegram priznal, že išlo o najväčší kybernetický útok počas jeho existencie a že obnova prístupu zaberie viac času, ako si technici pôvodne mysleli.