Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rutte a Borrell sa zastali Macrona po kritike zo strany Erdogana

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, archívna snímka. Foto: TASR/AP

K odsúdeniu Erdoganových slov na adresu Macrona sa pripojili aj ďalší vysokopostavení európski politici vrátane šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella.

Brusel/Amsterdam 26. októbra (TASR) - Predseda holandskej vlády Mark Rutte v pondelok odsúdil slová tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý v sobotu navrhol francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, aby vyhľadal "psychiatrickú pomoc", a vyjadril plnú podporu svojmu francúzskemu kolegovi. Uviedol to spravodajský server DutchNews.nl.

Erdogan v sobotu (24. 10.) o Macronovi povedal, že má duševné problémy, a navrhol mu liečenie, informovala tlačová agentúra Reuters. Erdogan obviňuje Francúzsko z toho, že začalo "hon na čarodejnice" zameraný proti moslimom. Ide o jeho reakciu na Macronov prejav, v ktorom Elyzejský palác načrtol plán na ukončenie "moslimského separatizmu" potlačením vplyvu zahraničných krajín na školy a menšinové komunity vo Francúzsku.

Macron to uviedol v súvislosti s vraždou francúzskeho učiteľa Samuela Patyho, ktorého na jednom z parížskych predmestí zavraždil čečenský moslim. Dôvodom bolo to, že učiteľ v rámci prednášok o slobode slova svojim žiakom ukazoval karikatúru proroka Mohameda z časopisu Charlie Hebdo.

"Slová prezidenta Erdogana na adresu prezidenta Macrona sú neprijateľné. Holandsko stojí pevne za Francúzskom a za kolektívnymi hodnotami Európskej únie. Za slobodou prejavu a proti extrémizmu a radikalizmu," uviedol Rutte na svojom účte na Twitteri.

Rutte má tiež osobné skúsenosti z oblasti slovnej konfrontácie s Erdoganom. V marci 2017 jeho vláda nepovolila pristáť lietadlu s tureckým ministrom zahraničných vecí, ktorý chcel na pôde Holandska vystúpiť na demonštrácii proerdoganovsky zameraných Turkov pred referendom o posilnení prezidentských právomocí. Erdogan vtedy označil Holandsko za "fašistickú" krajinu s "pozostatkami nacizmu", na čo Rutte odpovedal slovami, že sa "nenechá vydierať Turkami".

DutchNews.nl pripomenul, že k odsúdeniu Erdoganových slov na adresu Macrona sa pripojili aj ďalší vysokopostavení európski politici vrátane šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella.

"Vyzývam Turecko, aby zastavilo túto nebezpečnú špirálu konfrontácií," uviedol Borrell v správe pre médiá.



Spravodajca TASR Jaromír Novak