Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rutte navrhol nové ciele EÚ v boji proti globálnemu otepľovaniu

Na snímke holandský premiér Mark Rutte. Foto: TASR/AP

Súčasná stratégia EÚ počíta s znížením emisií skleníkových plynov vo všetkých sektoroch o minimálne 40 percent v porovnaní s úrovňami z roku 1990.

Štrasburg 13. júna (TASR) - Holandský premiér Mark Rutte v stredajšom prejave v Európskom parlamente (EP) vyzval EÚ, aby si stanovila ambicióznejšie ciele v boji proti globálnej zmene klímy.

Súčasná stratégia EÚ počíta s znížením emisií skleníkových plynov vo všetkých sektoroch o minimálne 40 percent v porovnaní s úrovňami z roku 1990. Rutte v prejave na plenárnom zasadnutí EP v Štrasburgu navrhol, aby, sa uvedené číslo zvýšilo na 55 percent.

Podľa holandského premiéra totiž súčasný cieľ 40-percentnej redukcie skleníkových plynov nestačí na to, aby sa dosiahol hlavný cieľ parížskej klimatickej dohody: udržanie nárastu priemernej globálnej teploty pod hranicou dva stupne Celzia oproti hodnotám spred priemyselnej revolúcie.

"Aby sme dosiahli cieľ kompatibilný s parížskou klimatickou dohodou, budeme musieť zvýšiť latku," povedal Rutte počas vystúpenia pred europoslancami.

Podľa jeho názoru je zmena klímy jednou z mála dôležitých oblastí, kde môže EÚ zohrať zásadnú úlohu. Únia však musí v tejto otázke postupovať jednotne a radšej menej sľubovať a viac reálne konať, zdôraznil Rutte.

Parížsku klimatickú dohodu z roku 2015 podpísala väčšina krajín sveta. Americký prezident Donald Trump sa však vlani rozhodol od nej odstúpiť, keďže sa domnieva, že jej dodržiavanie by poškodzovalo ekonomiku USA.