Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Rutte naznačil na schôdzke s Bidenom zámer poslať Ukrajine Patriot

Americký prezident Joe Biden (vpravo) a holandský premiér Mark Rutte sa zdravia počas stretnutia v Bielom dome vo Washingtone v utorok 17. januára 2023. Foto: TASR/AP

Holandský premiér pritom spomenul "hrozné" zábery bytového domu, ktorý v sobotu zničil ruský raketový útok na Dnipro.

Washington 17. januára (TASR) - Holandský premiér Mark Rutte naznačil v utorok počas stretnutia s americkým prezidentom Joem Bidenom zámer nasledovať Nemecko a poslať Ukrajine systém protivzdušnej obrany Patriot. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Našim zámerom je pripojiť sa k tomu, čo spolu s Nemeckom robíte v súvislosti s projektom Patriot... Myslím si, že je dôležité, aby sme sa k tomu pripojili," povedal Rutte Bidenovi počas stretnutia v Bielom dome. Dodal, že v utorok ráno o tom diskutoval aj s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Nemecko oznámilo 5. januára, že bude nasledovať Spojené štáty a Ukrajine pošle jednu batériu moderných systémov Patriot americkej výroby.

Holandský premiér pritom spomenul "hrozné" zábery bytového domu, ktorý v sobotu zničil ruský raketový útok na Dnipro. "Sú to hrozné obrázky a myslím si, že ešte viac posilnili naše odhodlanie ostať s Ukrajinou," povedal Rutte.

Biden Holandsku poďakoval za jeho prínos pri pomoci, ktorú NATO poskytuje Ukrajine. "Rusko stále koná spôsobom, ktorý je takmer neuveriteľný," povedal Biden. Zároveň označil Holandsko za jedného z najsilnejších spojencov USA, uvádza televízia CNN.