Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Zrodila sa dohoda o postupnom znižovaní fluórovaných uhľovodíkov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rozvinuté štáty - USA a väčšina Európy - sa zaviazali do roku 2019 znížiť používanie priemyselne vyrábaných fluórovaných uhľovodíkov v porovnaní s rokmi 2011-13 o desať percent.

Kigali 15. októbra (TASR) - Približne 200 krajín sveta, ktorých zástupcovia sa zišli v rwandskej metropole Kigali, schválilo dnes dohodu o postupnom obmedzení používania čiastočne fluórovaných uhľovodíkov (HFC).

HFC sú jednou z kategórií tzv. skleníkových plynov prispievajúcich k otepľovaniu planéty. HFC sa používa ako náhrada freónov v chladničkách a klimatizáciách.

Schválená dohoda sa rodila ťažko, konštatovala DPA. Ako spresnila, muselo jej predchádzať niekoľko bilaterálnych stretnutí, okrem iného aj za účasti amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho.

Na základe dohody budú krajiny svat rozdelené do troch skupín, pričom každá má určený svoj termín pre splnenie podmienok dohody.

Rozvinuté štáty - USA a väčšina Európy - sa zaviazali do roku 2019 znížiť používanie priemyselne vyrábaných HFC v porovnaní s rokmi 2011-13 o desať percent. V roku 2036 by zníženie malo dosiahnuť 85 percent. Väčšina vyspelých štátov už k redukcii HFC pristúpila.

Rozvojové štáty, ktoré sú rozdelené do dvoch skupín, zmrazia používanie HFC do roku 2024, resp. 2028, potom ho začnú postupne znižovať tak, aby v roku 2045, resp. do roku 2047, dosiahli 80-percentné zníženie produkcie HFC. Do druhej podskupiny patrí India, Pakistan a napr. aj štáty Perzského zálivu. Čína je v prvej skupine.

Práve stanovenie týchto termínov bolo hlavným zdrojom sporov rokovaní v Kigali. India, ktorá je tretím najväčším producentom skleníkových plynov na svete, napr. žiadala viac času na prípravu.