Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rwanda požaduje od Francúzska vydanie podozrivého z genocídy

Na archívnej snímke zo 4. apríla 2014 sú lebky a kosti obetí rwandskej genocídy z roku 1994 v Ntarame. Foto: TASR/AP

Žiadosť o extradíciu Ntiwiragaba prichádza krátko po tom, ako v máji pri Paríži zatkli ďalšieho strojcu rwandskej genocídy, Féliciena Kabugu, ktorý sa skrýval 25 rokov.

Kigali 27. augusta (TASR) - Rwandská vláda požiadala francúzske úrady o vydanie kľúčového podozrivého v prípade genocídy, ktorá sa v tejto východoafrickej krajine odohrala v 90. rokoch.

Aloys Ntiwiragabo, bývalý šéf rwandskej vojenskej rozviedky, podľa nedávneho zistenia francúzskych médií žije na predmestí mesta Orléans.

Hovorca rwandskej prokuratúry pre tlačovú agentúru AP uviedol, že na Ntiwiragaba bol vydaný medzinárodný zatykač. Vo Francúzsku ho vyšetrujú v súvislosti s jeho úlohou pri genocíde, ktorá si v roku 1994 vyžiadala viac než 800.000 etnických Tutsiov a Hutuov.

Rwandská vláda tvrdí, že 71-ročný Ntiwiragabo bol súčasťou vnútorného kruhu bývalej vlády, ktorý naplánoval genocídu. Medzinárodný trestný tribunál pre Rwandu (ICTR) ho označuje za jedného z "architektov" týchto zločinov.

Rwandský generálny prokurátor Aimable Havugiyaremye vyhlásil, že vláda v Kigali spolupracuje pri vyšetrovaní Ntiwiragaba s francúzskou jednotkou určenou na boj proti vojnovým zločinom a zločinom proti ľudskosti.

Žiadosť o extradíciu Ntiwiragaba prichádza krátko po tom, ako v máji pri Paríži zatkli ďalšieho strojcu rwandskej genocídy, Féliciena Kabugu, ktorý sa skrýval 25 rokov. Obvinený je z financovania genocídy, čo on popiera.

Kabuga požiadal o súdny proces vo Francúzsku s tým, že má chabé zdravie a proces v Afrike by bol voči nemu predpojatý. Súd však jeho požiadavku zamietol a Kabuga bude odovzdaný medzinárodnému tribunálu na pojednávanie v tanzánskom meste Arusha.