Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Rwanda vyslala do boja s koronavírusom špičkové roboty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O Rwande je známe, že stojí v popredí technologických inovácií v Afrike.

Kigali 20. mája (TASR) - Rwanda, malá východoafrická krajina, rozmiestnila päť špičkových robotov v nemocniciach, kde pomáhajú v boji proti šíreniu nového druhu koronavírusu. V stredu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Roboty, ktoré sú vybavené technológiou na rozpoznávanie reči, môžu vykonávať rôzne úlohy vrátane merania teploty, doručovania stravy a liekov pacientom, zhromažďovania údajov a zisťovania, či ľudia nosia tvárové rúška či masky.

"Tieto roboty znížia riziko ochorenia COVID-19 u zdravotníkov a uľahčia prechod od papierových zdravotných záznamov pacientov na digitálne záznamy," vysvetlil v stredu agentúre DPA generálny riaditeľ Rwandského biomedicínskeho centra Sabin Nsanzimana.

Roboty, ktoré stáli každý 3300 dolárov (3013 eur), navrhla a skonštruovala belgická robotická spoločnosť Zora Bots a nakúpilo ich rwandské ministerstvo zdravotníctva s podporou Rozvojového programu OSN (UNDP).

O Rwande je známe, že stojí v popredí technologických inovácií v Afrike. Krajina zatiaľ zaznamenala iba 308 prípadov ochorenia COVID-19, ako uviedlo Africké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (Africa CDC).