Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

M. RYBÁKOVÁ: Ukrajina sa nesmie Krymu vzdávať

Proruskí vojaci strážia základňu pechoty v ukrajinskej obci Perevaľne v utorok 4. marca 2014. Foto: TASR/AP

Krymský parlament dnes prijal aj rozhodnutie o vypísaní referenda o štatúte Krymského polostrova na 16. marca, čím zmenil termín jeho konania, vytýčený pôvodne na 30. marca.

Bratislava 6. marca (TASR) - Ukrajina by sa rozhodne nemala vzdávať Krymu. V reakcii na dnešné rozhodnutie krymského parlamentu, ktorý sa vyslovil za pripojenie polostrova k Ruskej federácii, to pre TASR povedala Mária Rybáková, zástupkyňa ukrajinskej menšiny na Slovensku vo Výbore pre národnostné menšiny a etnické skupiny (VNMES) pri Úrade vlády SR.

Rozhodnutie parlamentu na Kryme je pre Rybákovú veľkým sklamaním. Zastáva názor, že terajšie vedenie Ukrajiny musí trvať na tom, aby bol zachovaný súčasný stav a Krym ostal ukrajinským územím. "Som za mierové rokovania, pri ktorých však Ukrajina neustúpi zo svojho legitímneho nároku na Krym," uviedla Rybáková. Osobne si myslí, že ak by Ukrajina Rusku ustúpila, Krym by nemusel byť poslednou oblasťou súčasnej Ukrajiny, ktorú by Rusko chcelo pričleniť k svojmu územiu.

Krymský parlament sa dnes principiálne vyslovil za pripojenie polostrova k Rusku. Okrem principiálneho vyhlásenia o vstupe Autonómnej republiky Krym do zväzku Ruskej federácie a oznámenia termínu konania referenda o štatúte polostrova dnes krymskí poslanci schválili aj rozhodnutie zaslať ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi a ruskému Federálnemu zhromaždeniu posolstvo v súvislosti s pristúpením autonómnej republiky k Rusku, v ktorom navrhujú začať procedúru vstupu.

Krymský parlament dnes prijal aj rozhodnutie o vypísaní referenda o štatúte Krymského polostrova na 16. marca, čím zmenil termín jeho konania, vytýčený pôvodne na 30. marca.

Občania sa budú v referende vyjadrovať k dvom otázkam: či sa Krymský polostrov má stať súčasťou Ruska s právami subjektu Ruskej federácie alebo či sa má obnoviť účinnosť ústavy republiky Krym z roku 1992 a štatút Krymu ako súčasti Ukrajiny, informovala agentúra Ukrinform.